2010-2019: Warmste decennium ooit


Het afgelopen decennium (2010-2019) is het warmste decennium ooit. Sinds de jaren ’80 is elk opeenvolgend decennium warmer dan het vorige. Het gaat hier evenwel nog om voorlopige cijfers wegens het ontbreken van november 2019 en december 2019 maar toch is het record dit decennium alvast een feit.

Het jaar 2019 is hard op weg om het tweede of derde warmste jaar ooit te worden, dat concludeert de WMO (World Meteorological Organization) op basis van de periode januari tot en met oktober 2019. 2016 blijft het warmste jaar sinds de start van de metingen in 1900. In Europa waren er eind juni en eind juli twee grote hittegolven. Niet alleen in Wichelen werd het hitterecord (40,4 graden) verbroken, ook in Frankrijk (46,0 graden), Duitsland (42,6 graden), Luxemburg (40,8 graden), Verenigd Koninkrijk (38,7 graden) en Finland (33,2 graden) werden deze zomer records genoteerd.

De opwarming ligt volledig in de lijn van de verwachtingen zoals deze 20 à 30 jaar geleden werden opgesteld. Dit vergroot het vertrouwen in de klimaatverwachtingen van de wereldgemiddelde temperatuur voor de komende decennia. Maar ook de huidige, meest geavanceerde modellen laten nog een onzekerheid zien in hoe het verdere verloop van de wereldgemiddelde temperatuur zal zijn.  Dat komt vooral door twee factoren: hoeveel broeikasgassen we nog gaan uitstoten, en hoe de bewolking op de opwarming reageert. Ook is nog onzeker hoe het klimaat per land gaat veranderen, vooral extreem weer, waarvan de gevolgen het grootst zijn. De aarde is nu al zo ver opgewarmd dat we trends in extreem weer met de modelverwachtingen kunnen vergelijken. Daaruit blijkt vaak dat er nog modelverbeteringen nodig zijn voor we de projecties daarvan kunnen vertrouwen. De grote lijnen van klimaatverandering zijn echter al lang bekend.