Hooikoorts en het weer


Komende dagen is het best zonnig en vrij warm weer waarbij de meeste grassen en bomen beginnen te groeien en bloeien. Ideale omstandigheden dus voor pollen in de lucht. Wat is nu de invloed van het weer op de verschillende pollen?

Bloemen, planten en bomen planten zich voort door middel van stuifmeel. Stuifmeel, ook wel pollen genoemd wordt in het bloeiseizoen aangemaakt door de mannelijke planten. Wanneer het pollen in aanraking komt met de vrouwelijke planten vindt de bevruchting plaats. Het transport vindt plaats door bijvoorbeeld insecten of door de wind. Tijdens het transport door de wind zweven de pollen vrijelijk door de lucht. Het stuifmeel wordt ongehinderd ingeademd door de mens en komt ook ongehinderd in de ogen wat allergische reacties veroorzaken bij mensen. Grassen veroorzaken overigens de meeste allergische klachten en daar komt de term hooikoorts vandaan. In het verleden werd namelijk de link gelegd tussen de jeukende ogen, geïrriteerde luchtwegen en het hooiseizoen.

Maar niet alleen de grassen brengen pollen voort. Ook bomen en kruiden maken stuifmeel aan dat allergische reacties teweeg kan brengen. Voorbeelden van bomen die allergeen pollen afgeeft zijn bijvoorbeeld de Hazelaar, Els en de Berk. Halverwege april beginnen de grassen pollen te produceren. Toch kunnen de hooikoortsklachten per dag verschillen en dat heeft alles te maken met het weer. Allereerst is de temperatuur van belang. Wanneer het bijvoorbeeld te koud is in het voorjaar, heeft geen enkele plant of boom “zin” om te bloeien. Dus wordt er ook geen stuifmeel aangemaakt. Wanneer echter lenteachtige temperaturen zich aandienen gaat de productie de hoogte in! Zonlicht is daarbij onontbeerlijk, aangezien dit de groei en bloei sterk bevordert. Dus op een zonnige en zachte dag zullen de hooikoortsklachten toenemen. 

Op een regenachtige dag merkt menig hooikoortspatiënt dat hooikoortsklachten zijn afgenomen of er helemaal niet zijn. De regen spoelt namelijk de lucht schoon, waarbij het pollen neerslaat op de grond. Overigens zal aan het begin van een bui in de zomer of lente juist een piek waarneembaar zijn in de concentratie stuifmeel in de lucht. De eerste regendruppels brengen de bomen in planten namelijk in beweging, waardoor het stuifmeel juist in de lucht komt.