Koudste aprilmaand in 35 jaar


Voorbije maand april was een pak kouder dan normaal. De gemiddelde temperatuur van 7,3°C, was ongeveer 3,4 graden lager dan de klimaatnormaal voor de periode 1991-2020.  Het is van 1986 geleden dat de gemiddelde temperatuur van een maand april zo laag was. Toen was de gemiddelde temperatuur van 6,6° C nog een stuk kouder.

Het weer tijdens de maanden maart en april kan wel eens erg grillig zijn, omdat het de overgangsperiode is van de winter naar de zomerperiode. Tijdens deze overgangsperiode is het nog erg koud aan de Noordpool en veel warmer in de subtropen. Wanneer de wind draait van noord naar zuid of omgekeerd, kan er een groot verschil in weertype optreden. Zo wordt bij aanvoer van koude lucht vanuit het noorden de luchtmassa boven land snel instabiel, onder andere door de steeds hogere stand van de zon. Hierdoor ontstaan uiteindelijk de typische voorjaarsbuien. Op 11 en 12 april viel er korrelhagel en sneeuw. De ochtend van de 12e lag er zelfs kort een sneeuwtapijtje op het gras. De laagste temperatuur van de maand werd op 6 april genoteerd met een minima van -0,9° C. Het vroor drie dagen, normaal is dat nog op 1 dag. Er was geen enkele dag met een maxima van meer dan 20° C. Normaal gebeurt dat in april op 4 dagen. De hoogste temperatuur was 18,8° C op 28 april. 

Tijdens de maand april waait de wind meestal afwisselend vanuit (oost)noordoostelijke richting of (west)zuidwestelijke richting. Dit jaar bleef echter de koude noordoostenwind overheersen. Koud weer zoals de voorbije aprilmaand kan zich nog steeds voordoen in een opwarmend klimaat. Dit is perfect normaal en wordt ook aangegeven door de verschillende klimaatmodellen. 

Naast een zeer koude maand was april ook zeer droog. Er viel amper 22,2 mm regen per m². Normaal is dat ongeveer het dubbele, namelijk 46,7 mm. Er waren niet minder dan 22 volledig droge dagen. De zon scheen iets minder dan 200 uur. Een normale aprilmaand telt 171 uur zon.