Buien


In weerberichten wordt meestal onderscheid gemaakt tussen buien en regen. Maar goed ook want er is wel degelijk een verschil. Een bui duurt meestal maar kort, in het algemeen minder dan een uur. Wordt voor langere tijd regen verwacht uit een min of meer gesloten wolkendek of door een clustering van buien dan wordt gesproken van regen.

Neerslagintensiteit

bui

Een bui op 12 april ten NW van Gent, te zien vanuit Wichelen

Het voornaamste verschil tussen buien en regen is niet alleen dat het bij buien af en toe droog is, maar ook dat de zon zich tussen de buien door kan laten zien. Buien onderscheiden zich ook door grotere wisselingen in neerslagintensiteit. In het algemeen zal het uit een buienwolk gelijkmatig en vaak harder regenen dan uit een gesloten wolkendek.

Wanneer een gebied met neerslag overtrekt, komt het vaak voor dat het eerst een tijd onafgebroken regent en er daarna buien vallen. Een weerbericht waarin staat: eerst regen, later buien is dus goed mogelijk. Die buien kunnen zich clusteren, waardoor het ook dan soms wat langer kan regenen. De intensiteit van de neerslag is soms wat groter en dan weer wat minder.

Zware buien

bui2

Bui van 8 maart boven Wichelen

In zware buien, vooral wanneer ze vergezeld gaan van onweer, komen vaak plotselinge en heftige verschijnselen voor zoals windstoten, valwinden, zware regen of hagel. Bij hevige buien of wanneer buien gevaar kunnen gaan opleveren worden extra waarschuwingen gegeven voor onweer, zware regen met wateroverlast of windstoten. Weerstation Wichelen waarschuwt voor zware windstoten als windsnelheden mogelijk zijn van meer dan 75 kilometer per uur.

De buien waarmee we nu eind april mee te maken krijgen ontstaan door de zeer koude bovenluchten. Op 5 kilometer hoogte wordt arctische lucht aangevoerd en is het kwik gedaald tot -35 graden. Opeenvolgende lagedrukgebieden boven de Noordzee houdt deze situatie voorlopig tot stand. Het is wachten tot de hogedruk aan terrein wint om van een weersverbetering te kunnen spreken.