De werking van een neerslagradar


De afgelopen dagen heb je het misschien zelf ervaren: de neerslagradar geeft aan dat het gaat regenen, maar uiteindelijk valt er helemaal niks. Het kan natuurlijk ook andersom en je dus helaas thuis komt met een nat pak terwijl de neerslagradar geen neerslag liet zien. In sommige situaties heeft het namelijk helemaal geen zin om bijvoorbeeld drie uur vooruit te kijken.

In ons land hebben we vier neerslagradars staan: één in Jabbeke langs de E40, één op de luchthaven van Zaventem, één diep in de Ardennen, in Wideumont en één in Houthalen-Helchteren. Een radar kan maar een beperkt gebied ‘scannen’ en door vier radars te plaatsen op deze locaties zien ze samen heel Begië en zelfs ook nog gebieden buiten onze landsgrenzen. Een radar maakt gebruik van het uitzenden en opvangen van radiogolven. Wanneer er een radiogolf wordt uitgezonden, botst deze op een regendruppel (als er natuurlijk neerslag aanwezig is). Vervolgens wordt deze golf weer teruggestuurd naar de radartoren, die het ontvangt. En dan werkt het eigenlijk heel simpel: het verschil in tijd tussen verzenden en ontvangen geeft aan hoe ver de regen van de radar is gemeten, en het verschil in sterkte van het signaal is een maat voor hoe hard het regent.

Op een zomerse dag ontstaan meestal stapelwolken, maar welke daadwerkelijk uitgroeit tot een volwaardige bui, valt niet te voorspellen. Vaak kan er vooraf wel een gebied aangegeven worden met de grootste kans op buien, maar de exacte locatie blijft op voorhand niet te bepalen. Als je de Buienradar wilt checken, gebruik dan niet de functie om enkele uren vooruit te kijken. Zo loop je namelijk het risico dat de radar zal aangeven dat er geen regen gaat vallen, omdat je vooruit aan het kijken bent terwijl veel buien nog niet eens zijn ontstaan! De ‘+3 uur-functie’ bijvoorbeeld neemt namelijk simpelweg de actuele neerslag en laat het drie uur vooruit in de toekomst meebewegen met de trekrichting van de buien. Maar let op: binnen die drie uur kunnen er zomaar meerdere buien ontstaan! 

Bij buien kan je dus best niet teveel vooruit kijken, integendeel. Je kan best een uurtje terugkijken. Dat klinkt vreemd: je wilt weten of het gaat regenen in de toekomst, maar je moet dus de radarbeelden van het afgelopen uur bekijken. Op deze manier kun je exact zien hoe de buien zich ontwikkelen. Hoe snel zijn ze ontstaan? Groeien ze nog verder aan, of verdwijnen ze alweer? Dit geeft een indicatie of er later op de dag ook in jouw omgeving buien kunnen ontstaan en of ze snel overtrekken of niet. 

Vooruit kijken is echter zeker niet nutteloos. Deze functie kun je bijvoorbeeld prima gebruiken wanneer er grootschalige regengebieden over het land trekken. Dit zien we vaak in de herfst- en wintermaanden: op dagen dat het soms langdurig regent. Tijdens deze situaties ontstaan er niet plotseling hevige buien, maar is het een regengebied dat bijvoorbeeld van west naar oost over het land schuift. Op zo’n moment geeft de ‘+3 uur-functie’ een prima verwachting wanneer bij jou de hemelsluizen opengaan!

De neerslagradar voor Wichelen kan je raadplegen weerstationwichelen.be/buienradars