Droogte


Langdurige periodes met weinig neerslag komen in onze regio niet vaak voor en leiden zelden tot ernstige droogteproblemen. Dat wij weinig droogte kennen, komt door de gestage aanvoer van water langs onder meer de Schelde en de zijrivieren. Periodes met droogte zijn moeilijk te vergelijken, want het verloop van neerslag verschilt sterk van jaar tot jaar.

4-10-2016-20-47-32

De huidige droogte in Vlaanderen (bron: waterinfo.be)

Bij zonnig weer met wind en hogere temperaturen dan normaal kan er veel vocht verdampen. Hierdoor neemt het actuele watertekort snel toe. Ook de geschiedenis is van belang. Als het ook eerder in het jaar droog was, loopt het tekort op. Juni 2016 was de laatste echt natte maand in Wichelen. Er viel toen 40% meer regen dan normaal. Vanaf 4 juli begon een droge periode waarna elke maand (veel) droger uitviel dan normaal. In juli regende het 37% te weinig en in augustus viel er 19% minder regen dan normaal. Grootste oorzaker van de huidige droogte is echter de afgelopen maand september. Er viel vorige maand amper 22,2 millimeter regen per m². Dit is 71% minder dan het gemiddelde in september.

Verdere ontwikkeling van de droogte

Aanhoudend droog weer tot voorbij half oktober

Mogelijk heeft u het zelf al opgemerkt. De tuin ligt er maar droogjes bij. Ondertussen zijn er in de gemeente ook al veel waterlopen die gewoon droog zijn komen te staan. De verdere ontwikkeling van de droogte hangt uiteraard af van het verdere verloop van het weer. Op langere termijn kan dat in ons grillige klimaat alle kanten op. Voorlopig ziet het er echter niet naar uit dat er de komende dagen een einde komt aan de droogte. De wind blijft minstens nog tot half oktober uit het (zuid)oosten waaien door de aanwezigheid van een krachtig hogedrukgebied. We krijgen dus te maken met droge landlucht waardoor de Atlantische regenzones op een verre afstand gehouden worden. Een paar dagen met wat buien is alvast niet genoeg om de droogte te herstellen. Een periode met dagelijkse zachte regen (liefst ‘s nachts uiteraard) is meer dan welkom.