Hagel


Afgelopen donderdag 7 april kregen we voor het eerst dit voorjaar te maken met onweersbuien. Een actieve buienlijn trok van west naar oost over onze regio. Tijdens de buien viel er ook hagel met een diameter van ongeveer 0,5 cm. Iedereen kent het, maar hoe ontstaat hagel nu juist?

Grote verticale stijg- en daalbewegingen zijn nodig

Hagel komt in de regel enkel voor bij buien. Bij het passeren van regenzones waarbij het langdurig regent kan eigenlijk nooit hagel voorkomen. Een belangrijke voorwaarde voor het ontstaan ervan zijn sterke stijgende luchtverplaatsingen. Wind ervaren we meestal aan de grond van de ene windstreek naar de anderen. Echter zijn er ook luchtverplaatsingen van onder naar boven. Tijdens het voorjaar en in de zomer wordt de lucht op grondniveau sterk verwarmd door de zon. Warme lucht stijgt en condenseert op een bepaalde hoogte waardoor wolken ontstaan. Eens de lucht gekoeld is zal deze opnieuw dalen, om wat later opnieuw te stijgen. We krijgen dus een herhalend patroon waarbij lucht stroomt van onder naar boven, van boven naar onder, van onder naar boven, van boven naar onder… enzoverder….

De regendruppels die in de wolk zijn ontstaan volgen samen met de lucht deze op- en neerwaartse luchtstroom. Op weg naar boven zal de regen bevriezen tot een klompje ijs, op weg naar beneden zal dit ijsklompje weer in contact komen met de onderkoelde regen en daardoor aangroeien. Dit proces zal een aantal keer herhaald worden waardoor een hagelbolletje onstaat. De grote van de hagel zal nu afhangen van de sterkte van de opwaartse luchtstroom in de wolk en het aantal keer dat de hagel naar boven en naar beneden gaat. Uiteindelijk wordt de hagel zo zwaar dat deze helemaal tot beneden valt, soms wel met een snelheid van 100 km/u.

Hagel van 25 mei 2009 met grote schade

Hagel kan een heel jaar voorkomen maar meestal tijdens het voorjaar of in de zomer. Op 25 mei 2009 werd onze regio voor het laatst echt zwaar getroffen door een hagelbui. Auto’s werden beschadigd. Serres, veranda’s en glaskoepels gingen stuk. Ik heb er geen bewijs van maar ik vermoed dat er dan hagelstenen met een diameter van 5 cm zijn gevallen. Provincie Oost-Vlaanderen erkende de bui als ramp. Het is vrij moeilijk om hagel en de impact ervan op voorhand te voorspellen. Hou er rekening mee dat er steeds hagel kan voorkomen indien er onweersbuien verwacht worden. Je auto dan in een garage plaatsen of overdekt parkeren is dan een gouden raad.  Voorts kan je enkel hopen dat de bui snel voorbijtrekt…