Koudegolf


Januari is een echte wintermaand. De laatste jaren werden we op het gebied van temperatuur verwend met gemiddelde temperaturen van soms meer dan 5 graden. (normaal 3,4°). De komende dagen wordt het echter koud met soms matige vorst en een aantal ijsdagen (maxima onder het vriespunt). Maar is deze koude genoeg om van een koudegolf te kunnen spreken?

Laatste koudegolf januari 2013 met dichtgevroren Molenbeek

Het antwoord voor Wichelen is nee. Volgens de laatste voorspellingen zullen de verwachte temperaturen niet voldoen aan de definitie voor een koudegolf. De maxima zullen vanaf donderdag terug positief worden. Een koudegolf wordt immers gedefinieerd als een langere periode van minstens enkele dagen met zowel overdag als ’s nachts erg lage buitentemperaturen. Vaak gaat zo’n periode gepaard met een aanvoer van koude en droge polaire lucht uit het noorden of het noordoosten. Of het kan ook een korte periode zijn, maar met overdag en ’s nachts extreem koude temperaturen. Langdurige koude weersomstandigheden kunnen economische schade veroorzaken, maar en dit is misschien nog belangrijker, ze creëren een gevaarlijke situatie voor de meest kwetsbare mensen uit onze maatschappij, namelijk de ouderen en de jongeren. Het is eveneens een zware belasting voor de sociaal zwakkere mensen, zoals bv. de daklozen

Weerstation Wichelen zal waarschuwingen uitgeven indien er voor onze regio een koudegolf wordt verwacht. Om iedereen te waarschuwen wanneer een dergelijke periode van lage maximum en minimum temperaturen eraan komt, bestaat er een waarschuwingssysteem gebaseerd op kleuren, zoals u ondertussen gewoon bent bij storm of sneeuw. De waarschuwingskleuren zijn groen, geel, oranje en rood. De weercode blijft de komende dagen voor Wichelen staan op groen. De laatste koudegolf in Wichelen dateert ondertussen al van januari 2013 toen de Molenbeek dichtvroor (foto) en er à volonté kon geschaatst worden.