Nazomer


De nazomer, oudewijvenzomer of sint-michielszomer is de periode van eind september tot begin november waarin het nog zomerachtig weer kan zijn. Weliswaar daalt in deze tijd van het jaar de gemiddelde middagtemperatuur in Wichelen van ongeveer 20 graden naar 10 à 12 graden, maar er zijn ook regelmatig periodes die volledig aan de zomer doen denken.

De opleving van de zomer is zo opmerkelijk dat de nazomerperiodes in verschillende landen eigen namen hebben gekregen. In het Nederlands spreken we van oudewijvenzomer naar het voorbeeld van het Duitse Altweibersommer. Verder wordt een zomerse periode rond 29 september ook Sint-Michielszomer genoemd. Minder gebruikelijk zijn de nazomer van Sint Theresia (rond 15 oktober) en Sint-Maartenszomer (rond 11 november).

Meteorologisch is het zomerse najaarsweer goed verklaarbaar. In deze tijd van het jaar vormt zich vaak een hogedrukgebied boven Midden-Europa. Boven West-Europa waait de wind daardoor uit zuidelijke richtingen, waarmee warme lucht uit het gebied van de Middellandse Zee wordt aangevoerd. Bovendien ontstaan boven de Atlantische Oceaan actieve depressies waarin de luchtdruk heel laag kan worden omdat de tegenstellingen in temperatuur tussen het noordpoolgebied en de tropen in het najaar groter worden. Boven de oceaan is de luchtdruk dan lager dan boven Midden-Europa waardoor de zuidelijke wind boven West-Europa toeneemt en de aanvoer van warme lucht nog sterker wordt.

Onder zulke omstandigheden kan de temperatuur in oktober nog oplopen tot waarden tussen 20 en 25 graden. In november, als de zon al niet meer zoveel kracht heeft, wordt het dan 15 tot 20 graden. In extreme gevallen zijn in de afgelopen honderd jaar in oktober zelfs nog tropische temperaturen gemeten van 30 graden.  Tijdens deze periode van het jaar staat de zon wel niet meer zo hoog aan de hemel en worden de nachten evenwel snel langer. Het kan in de loop van de avond dus goed afkoelen waardoor een lange zomerse avond op het terras er meestal niet meer inzit.