Einde onweersperiode


Tussen 27 mei en 7 juni stroomde er warme, vochtige en onstabiele lucht van over het oosten over onze regio. Deze werd aangevoerd over de noordflank van een lagedrukgebied dat boven Europa rondtolde. Dat zorgde de afgelopen 10 dagen bijna elke dag voor steeds nieuwe onweersbuien in de ruime regio met hevige regenval, bliksem en hagel.

Wateroverlast en modderstromen

179015Op maandag 30 mei viel er in Wichelen ruim 30 liter regen per m². In de namiddag trok een koufront voorbij met kort maar hevig onweer. Vreemd genoeg waren we hiermee op deze dag één van de droogste plekjes in Vlaanderen. Ook de dagen daarna ontsnapte Wichelen grotendeels aan de grootste overlast. Op maandag 6 juni trok er in de vroege avond nog een onweer voorbij maar dit leverde geen problemen op. Ook op dinsdag 7 juni was er een grote onweersdreiging. Het onweer raakte tot op 10 km van Wichelen maar daarna zakten de buien in elkaar. In grote delen van Vlaanderen was er op dat moment grote overlast. Op woensdag 8 juni draaide de wind naar het noorden. De warmte die nodig is voor onweersbuien is dan verdreven waardoor we overschakelen naar normaal ‘Belgisch’ zomerweer zonder onweer.

 Warmer klimaat

De kans op dit soort hevige onweersbuien neemt toe in een warmer wordend België. Warmere lucht bevat meer waterdamp zodat de kans op extreme neerslag vergroot. De voorbije periode ligt volledig in de lijn van de verwachte mogelijke gevolgen van de klimaatopwarming. Laat de welles-nietes discussie gerust losbarsten. Vergeleken met een eeuw geleden komen dit soort onweersbuien nu ongeveer 3 keer zo vaak voor. Vooral de neerslag binnen korte tijd neemt toe: met zo’n 12 procent per graad opwarming. Via onderstaand timelapse filmpje zie je de grote onweersdreiging van dinsdag 7 juni.