Uitzonderlijk warm voor september


September is de eerste maand van de meteorologische herfst. De daling van de temperaturen begint zich af te tekenen: de normale gemiddelde dagtemperaturen liggen in het begin van de maand nog rond 16°C maar aan het eind van de maand nog slechts rond 13°C. Temperaturen boven 30°C tijdens de eerste helft van de maand zijn nog steeds mogelijk: de recordwaarde voor het maximum bedroeg 34,9°C en werd bereikt op 4 september 1929.

Dit jaar breidt september nog een mooi verlengstuk aan de zomer met een echte hittegolf. De huidige temperaturen zijn 10 graden warmer dan normaal! De media smult van de dagrecords maar veel aandacht besteed ik daar niet aan. De temperatuurmeting is in de loop der jaren namelijk gewijzigd. De opeenvolging van een aantal tropische dagen zoals tijdens de afgelopen week is nooit eerder geregistreerd in september. De zon schijnt immers niet meer zo lang als bijvoorbeeld midden juli. Vergeleken met 11 juli heeft 11 september 3.5 uur minder daglicht. En dus kan het landoppervlak ook minder lang opwarmen.

Waarom deze septemberwarmte?

De warme lucht die deze week Wichelen heeft bereikt, wordt met een zuidelijke stroming vanuit Afrika naar onze regio gebracht. De zuidelijke stroming wordt tot stand gebracht door een zogenaamde omega blokkade. Op de weerkaart is deze mooi te herkennen door de rode lijn te volgen. Aan het einde van de week is het gedaan met de tropische hitte. Maandag is het nog zomers warm, maar is het niet meer volop zonnig en neemt de kans op een onweersbui toe.