Zonkracht


De verwachte hoeveelheid UV wordt uitgedrukt in een UV-index. Deze kan in ons land variëren van 0 tot 10. Bij 0 is er geen UV en 10 staat voor de maximale hoeveelheid UV-zonlicht. In landen dichter bij de evenaar en in de bergen kan de zonkracht een waarde van 15 of hoger halen. 

De zonkrachtschaal geeft globaal aan hoe lang de huid van een gemiddelde Vlaming midden op de dag zon kan verdragen. Voor wie snel verbrandt is de tijd korter. Wie van nature een getinte huid heeft kan langer zon verdragen.

Bij een lage zonkracht (0-4) verbrandt de huid minder snel dan bij een hoge zonkracht (7 en hoger). De zonkracht hangt ook af van de hoeveelheid bewolking, Op een zonnige dag is er meer UV-zonlicht dan wanneer het volledig bewolkt is. Maar dit geeft hooguit dezelfde bescherming als een zonnebrandcrème met factor 5. Dus ook in de schaduw onder een parasol kan de huid nog steeds verbranden.

Zonkracht 7 of meer komt in ons land regelmatig voor. Soms op meer dan twintig dagen per jaar. In de afgelopen jaren is enkele keren een zonkracht 8-9 gemeten. In het zuiden van Europa staat de zon nog hoger aan de hemel. Hier worden ‘s zomers zonkrachtwaarden gemeten van 10 of meer.

Invloeden op zonkracht

Het UV-zonlicht neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Warmte heeft geen invloed. Op een koele, zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Naast de hoogte van de zon is de hoeveelheid UV afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. De ozonlaag op grote hoogte in de atmosfeer beschermt het aardoppervlak tegen UV.