Hoe werkt een weer app?


De smartphone is anno 2016 niet meer weg te denken uit ons leven. Ongetwijfeld beschikt uw toestel ook over een weer applicatie. Een handig gadget met actuele waarnemingen, neerslagradar en voorspellingen. Hoe weet zo’n simpele app dat nu eigenlijk allemaal?

Een verwachting voor de hele wereld

Voor elke willekeurige plaats op aarde kan je tegenwoordig een weerbericht opvragen tot soms wel 14 dagen vooruit. Met een paar simpele tikjes op het scherm ken je onmiddellijk alle informatie over het te verwachten weer, de temperatuur, de wind en de neerslag van Lapland tot Zuid-Afrika en van Peking tot New York. Met deze voorspellingen moet men toch eventjes uitkijken. Deze zijn immers rechtstreeks afkomstig van het zogenaamde numerieke weermodel en die zijn niet eerst even gepasseerd op de computer van een meteoroloog om ze te evalueren en aan te passen. De app kan echt geen aparte voorspellingen maken voor elke specifieke plaats op de wereld. Ook niet voor Wichelen, Schellebelle of Serskamp, … helaas.

Een numeriek weermodel zorgt dus voor de info. Een wat?

Een numeriek weermodel legt een rooster (foto) over de wereld, dat bestaat uit talrijke lagen boven elkaar.gcm_grid_graphic Dit computer model wordt gevoed met allerlei waarnemingen en zal vervolgens voor alle snijpunten van het rooster (de ‘gridpoints’) tal van wisselende situaties berekenen. Zo bekomt men een beginsituatie, de zogenaamde analyse. Vervolgens berekent de computer hoe al die variabelen gemiddeld per 6 uur kunnen veranderen. Uiteindelijk bekomt men dan kaarten, waarop voor alle gridpoints bijvoorbeeld de berekende temperatuur, de wind of de bewolkingsgraad is weergegeven.

Wat de applicatie nu doet, is gewoon voor elke ingevoerde plaats op aarde de berekende waarden van het dichtstbijzijnde gridpoint geven. Voor Wichelen, Serskamp of Schellebelle gebruiken sommige app’s de verwachting voor de luchthaven van Zaventem. In veel gevallen levert dit ook een betrouwbare weersverwachting op daar de luchthaven in vogelvlucht amper 40 km van gemeente Wichelen ligt. Echter in het geval van extreme weersituaties, zoals sneeuw, onweer en hevige regen waarbij de verschillen soms groot zijn op korte afstand slaat uw applicatie de bal soms compleet mis. Ongetwijfeld heeft u dat zelf al ervaren.

Welke app maakt het mooie weer?

12324999_10208721278660312_885372347_n

De kmi applicatie geeft je de meest correcte info

Een paar jaar geleden waren er nog maar een beperkt aantal apps die deze service aanboden. Ondertussen zijn er honderden, nee misschien wel duizenden. Meestal gratis met reclame of een betalende versie (zeg maar de winstmaker van de ontwikkelaars) zonder reclame met een paar extra functies. Een paar goede apps zijn bijvoorbeeld: Wetterapp, weerXL, YR.no, weatherpro, weeronline en weerplaza.

In het weerbureau van het KMI beschikt men echter over gridpoints die slechts 4 km uit elkaar liggen. Dit levert natuurlijk in veel gevallen betrouwbaardere informatie op in vergelijking met de info op je app.  Toch maakt ook het KMI geen verwachtingen voor elke plaats in België. Er werden een aantal plaatsen gekozen, die zowel topografisch als klimatologisch significant zijn voor een bepaalde regio. Zo is bijvoorbeeld Oostende een referentie voor de kustregio en Kleine-Brogel voor de Kempen. Er kan dus een groot verschil zijn met de ‘automatische voorspellingen’ op je applicatie. In de algemene weerberichten van het KMI heeft een mens nagedacht over alle informatie en is deze bewerkt tot een eindproduct. De enige app die ik momenteel gebruik is deze van het KMI. Best een aanrader. Je kan deze hier downloaden.