Warmte en vochtigheid


De komende dagen wordt het tropisch in Wichelen. Interessant is dat de ene warmte de andere niet is. Hoe wij de warmte ervaren, hangt namelijk van veel factoren af: zonnestraling, windsnelheid, maar vooral de luchtvochtigheid. De mate van overdracht van warmte tussen ons lichaam en de buitenlucht kan worden aangeduid door de zogenaamde hitte-index.

Als wij het warm krijgen, dan gaan we zweten. Zweten is hét afkoelingsmechanisme van ons lichaam. Op het moment dat we zweten, verdampt het op onze huid en verdamping is een proces dat energie kost. Deze energie wordt onttrokken aan ons lichaam met als gevolg dat we afkoelen. Dit afkoelingsmechanisme verloopt onder bepaalde omstandigheden echter een stuk gemakkelijker. Hiervoor moeten we even kijken naar de luchtvochtigheid. Wanneer de luchtvochtigheid relatief hoog is, dan zal verdamping moeilijker plaatsvinden. Er kan dan simpelweg minder waterdamp aan de lucht toegevoegd worden, aangezien de lucht er al relatief vol mee zit.

Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe lastiger verdamping dus zal plaatsvinden. Bij een hoge luchtvochtigheid verdampt ons zweet dus minder snel en koelen we minder snel af. De kans op klachten als oververhitting en het krijgen van een zonnesteek nemen bij vochtige hitte dan ook snel toe. We blijven simpelweg dus een stuk warmer en dat is dus de reden dat de ene keer 25 graden bijvoorbeeld een stuk vervelender/drukkender aanvoelt dan de andere keer: de ene warmte is dus de andere niet!

Bij aanhoudende hoge buitenluchttemperaturen kan ons lichaam ‘stress’ gaan ervaren doordat wij mensen (maar zeker ook dieren!) onze warmte heel lastig kwijt kunnen en er lichamelijke klachten kunnen gaan optreden bij het niet nemen van de juiste maatregelen. We kunnen bijvoorbeeld last krijgen van slaapproblemen, gedragsveranderingen, moeheid en nog veel meer! Wij als mensen zullen ons simpelweg moeten aanpassen aan de hitte.

Langdurig hoge temperaturen zijn vooral voor ouderen en kwetsbaren vaak niet fijn. Ook voor inwoners van grote steden bestaat er tijdens hittegolven een grotere kans op hittestress. In de stad is het vrijwel altijd een stuk warmer dan het omliggende land. De stenen en het asfalt warmen snel op en zorgen er vooral ’s nachts voor dat de warmte ‘gevangen’ blijft in de stad: het bekende hitte-eilandeffect! Zoals hierboven al even genoemd, krijgen ook dieren last van hittestress bij onaangename warmte. Het is dus zaak om tijdens warme dagen ook dieren in de gaten te houden en voor verkoeling te zorgen.