Wie is uw weerman


Hoe het allemaal begon

34365_1459357654898_3268731_nHet is woensdag 26 februari 1986. Ik ben een ukkepuk van 11 jaar. Op het middaguur ringt de schoolbel waarna ik een spurtje naar huis trek. Ik plof onmiddellijk neer in de zetel om voor de rest van de middag zo goed als beweegloos naar het tv-scherm te staren. Wat ik zie is totale extase bij onze Noorderburen. Het is namelijk de dag van de 14e Elfstedentocht. Niet Jean-Marie Pfaff was mijn held. Eddy Planckaert ook niet. Evert van Benthem, dat was de man. Hij won voor de tweede keer in evenveel jaar de tocht der tochten. Mijn fascinatie voor het weer en alles wat er ronddraaide was meer dan gewekt.

Elstedentocht1986

Elfstedentocht 1986

Op school had ik vanop mijn bankje zicht op de Schelde in Wetteren. Die wiskundige formule of dat Franse dictee interesseerden me niet. Het waren de ijsbrekers die midden jaren 80 de Schelde bevaarbaar hielden die mijn aandacht verdienden. Wat een spektakel. Sindsdien is er nog éénmaal drijfijs voorgekomen op de Schelde, maar echt dicht ging ze niet meer.

Vraag me niet waarom ik geen natuurwetenschappen ben gaan studeren. Laat ons zeggen dat mijn pad al op voorhand anders was uitgetekend. Ik blijf door de jaren heen gefascineerd door onze atmosfeer maar echt veel verder dan een gezonde interesse komt het (voorlopig) niet.

 

De start van het weerstation

Op 1 september 2005 verhuis ik van Smetlede naar Serskamp. Buiten aan de nieuwe woonst hang ik een thermometer die me dagelijksDSCF0462_op_640x480 minima en maxima van de dag weergeeft. Ik begin spontaan notities te nemen. Ondertussen zijn begrippen als occlusies, fronten, troggen en anti cyclonen geen onbekenden meer voor mij. Ik besef dan ook dat mijn temperatuurmetingen totaal fout zijn. Dit moet juister kunnen. In november 2010 schaf ik mij een weerstation aan. Even een investering maar elke hobby kost geld. Wat een prachtig ding! Ik heb nu elke dag correcte gegevens via een thermometerhut, een anemometer (wind), een hygrometer (vocht), een pluviometer (regen) en een barometer (luchtdruk). Ik volg een cursus weerkunde aan de UGent Volkssterrenwacht Armand Pien. De interesse en fascinatie in het weer is al lang geen hobby meer maar een passie.

 

De website met sociale media

7-02-2016 10-03-27Het weerstation houdt netjes alle gegevens automatisch voor me bij. Waarom zou ik deze gegevens enkel voor mezelf houden? Het station kan via software de gegevens online plaatsen. Slechts één probleem… hoe maak je een website? Na zelfstude en vooral na veel gepruts komt er een eerste resultaat. Ik ben best fier maar alles kan beter. Ik blijf zoeken en uiteindelijk vind ik het voor mijn beperkte kennis best mogelijke resultaat. Op 20 december 2010 start mijn website. Ik koppel er een facebook en twitter account aan vast zodat ik makkelijk kan communiceren met mijn volgers. Vanaf dan stijgen mijn bezoekers elk jaar met zo’n 25 à 30%. Vooral bij extreem weer pieken de bezoekersaantallen. Tijdens de lange winteravonden van 2016 maak ik deze volledig nieuwe site via wordpress.