2016 nog warmer dan recordwarm 2015


2016 is hard op weg het warmste jaar te worden sinds het begin van de metingen in 1880. De wereldgemiddelde temperatuur zal zeer waarschijnlijk nog hoger zijn dan in het recordwarme jaar 2015. Dat meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) bij het begin van de klimaatconferentie COP22 in de Marokkaanse stad Marrakesh. Volgens voorlopige data komt de wereldtemperatuur 1,2 graden hoger te liggen dan die ten tijde van het begin van het industriële tijdperk ofwel eind negentiende eeuw.

Sterke El Niño

De 21e eeuw begint met bijna alleen recordwarme jaren.

Een sterke El Niño (dit is een natuurlijke sterke opwarming van het oceaanwater bij de evenaar) heeft met name in de eerste maanden van het jaar bijgedragen aan de warmte. Ongeveer 0,2 van de 1,2 graden opwarming ten opzichte van 150 jaar geleden komt door El Niño. De rest – ongeveer 1 graad – is het gevolg van de uitstoot van broeikasgassen door de mens. De gemiddeld hogere temperaturen in de maand oktober zorgen tevens ervoor dat 2016 recordwarm wordt. Dat betekent dat de 21e eeuw begint met bijna alleen recordwarme jaren. Alleen het jaar 2000 was minder warm. Naast de wereldwijde temperatuur zijn de concentraties broeikasgassen in de atmosfeer ook record hoog. De gevaren van de opwarming zouden ondertussen bij iedereen bekend moeten zijn. Het smelten van het Arctisch ijs zet door en de kans op extreem weer neemt toe. Zo was orkaan Matthew in het Caribisch gebied dit jaar de meest krachtige sinds jaren.

De ‘je m’en fou mentaliteit’

Voor de gemeente Wichelen en België lijkt er echter geen vuiltje aan de lucht. Wij zien of ondervinden de gevolgen van de opwarming van de aarde niet. Dit komt omdat we in een gematigd klimaat leven zonder grote extremen. Mogelijk komen er bij ons stevigere buien en stijgt de kans op meer en grotere hagel maar daar blijft het voorlopig bij. Mensen die in een extreem klimaat leven krijgen wel reeds te maken met de opwarming. Gletsjers in Zuid Amerika zijn volledig verdwenen, eilanden in de Stille Oceaan overstromen en de permafrost laag in Noord Rusland ontdooit. Het blijft voor ons een ver-van-mijn-bed show dus handelen we naar de ‘je m’en fou mentaliteit’. “Zolang ik er geen last van heb is er geen probleem.”