Juni droog, zonnig en zeer warm


Met een gemiddelde temperatuur van 19,4° tegen normaal 16,0° was het één van de warmste juni maanden sinds het begin van de waarnemingen in Ukkel in 1833. Het bleef vele dagen droog waardoor we slechts iets meer dan de helft van de normale regenhoeveelheid noteerden.

Het begin van de maand was nog wisselvallig met op 6 juni zelfs onstuimig weer. Samen met 7 juni en 27 juni waren dat drie dagen waarbij de maxima onder de 20 graden bleven steken. Vanaf 10 juni overheersten echter hogedrukgebieden boven onze omgeving en werd het rustig zomerweer. De temperatuur liep regelmatig flink op, met een maximumtemperatuur van 33,6° op 21 juni. De laagste temperatuur werd op 14 juni geregistreerd met een minima van 11,2°. Juni telde in totaal 14 zomerse dagen (temperatuur 25,0°C of hoger) en 4 tropische dagen (temperatuur 30°C of hoger). Van 17 tot en met 22 juni was er een 6 daagse hittegolf in Wichelen.

Tijdens het rustige zomerweer ontstonden landinwaarts wel regelmatig stapelwolken. Toch kon de zon in Wichelen ongeveer 220 uur schijnen tegen 188 normaal. Juni was dus zeker en vast vrij zonnig. De neerslag week deze maand opnieuw sterk af van het langjarig gemiddelde. Met 39 mm neerslag tegen normaal 73 mm viel slechts iets meer dan de helft dan normaal. Opvallend is wel dat op 9 juni maar liefst 31,6 mm regen viel op 6u tijd. Een stevig onweer trok rond 03u ‘s nachts immers pal over Wichelen waarbij meer dan 80% van de totale regensom in juni viel.  Het huidige neerslagtekort is door de hoge temperaturen en grote verdamping deze maand nog steeds erg groot. 2017 hoort tot nu toe dan ook nog steeds bij de 5% droogste jaren.