Augustus iets warmer maar minder zonnig dan normaal


Augustus was nipt aan de warme kant met in Wichelen een gemiddelde temperatuur van 18,2° tegen 17,9° normaal. Er viel een normale hoeveelheid regen al hadden we minder uren zon dan gemiddeld. 

Een groot deel van de maand was er sprake van een westelijke stroming waarbij Wichelen onder invloed stond van depressies boven de Atlantische oceaan. Het resulterende weerbeeld was wisselvallig. De temperatuur lag daarbij op de meeste dagen enkele graden beneden de normale waarde voor de tijd van het jaar.

Pas op 14 augustus werd in Wichelen de zomerse grens van 25 graden bereikt. Er volgden daarna nog een aantal fraaie, rustige zomerse dagen. Op 29 augustus werd het met een maximum van 31,7° graden zelfs nog tropisch warm (maximumtemperatuur 30,0° of hoger). Een dag later werd de warme lucht weer verdreven met regen en onweersbuien. Op drie dagen kwam het kwik niet boven de 20° uit. In totaal werden in Wichelen 28 warme dagen (maximumtemperatuur 20,0° of hoger) en 6 zomerse dagen (waaronder 1 tropische dag) geregistreerd.

Het regende nooit lang deze maand. Tussen 19 en 29 augustus was er zelfs een 10 daagse droge periode. Er kwamen wel regelmatig korte maar stevige buien voor. Mede daardoor kwam de totale regenhoeveelheid uit op 72 mm per m² wat vrij normaal is tegenover de 77 mm normaal. Het was wel regelmatig (zwaar) bewolkt waardoor het aantal uren zonneschijn met 165 uur ruim onder de normale 200 uur bleef.