April was uitzonderlijk warm


De afgelopen maand april was een van de warmste ooit gemeten. Weerstation Wichelen noteerde een maandgemiddelde temperatuur van 12,9 graden. Normaal (gemiddeld over het tijdvak 1981-2010) is 9,5 graden. Daarmee is april 2018 maar liefst 3,4 graden warmer dan normaal en één van de warmste sinds het begin van de metingen.

Op 7 april werd in Wichelen voor het eerst dit jaar meer dan 20 graden gemeten en 18 april was de eerste dag met meer dan 25 graden. In totaal telde de maand negen warme dagen (20,0 graden of warmer) en vier zomerse dagen (25,0 graden of warmer). Zomerse warmte komt zo vroeg in het jaar gewoonlijk niet veel voor. De hoogste temperatuur van 28,2 graden op 19 april is dan ook heel bijzonder en hoort tot de hoogste ooit in deze maand gemeten. Er waren ook een aantal veel koudere dagen. Eerste paasdag was met 7,9 gaden kouder dan eerste kerstdag. Het kwik kwam deze maand niet meer onder het vriespunt terwijl dat normaal in april op drie dagen nog het geval is.

Ook de laatste dagen van de maand waren aan de koele kant met vooral op 29 en 30 april veel regen. Op 36 uur tijd viel er meer dan 15 mm regen. De totale maandsom komt uit op zo’n 50 mm regen tegen 45 mm normaal. April was dus op regengebied meer dan normaal. De zon scheen zo’n 170 uur wat overeenkomt met het normale aantal uren zon. De eerste helft van de maand was wel somber maar tussen 16 en 23 april was het zo zonnig dat het tekort volledig werd gecompenseerd.