Augustus was koel met te weinig zon


Augustus was ronduit koel met in Wichelen een gemiddelde temperatuur van slechts 16,7 °C tegen normaal 18,4 °C. De maand werd gekenmerkt door wisselvallig weer. Langdurig warm en standvastig zomerweer ontbrak, net als in juli. De eerste vier dagen was de stroming noordwestelijk en was het vooral overdag duidelijk aan de koele kant. Daarna kwamen we onder invloed van een lagedrukgebied bij de Britse Eilanden. Het werd wat warmer, maar het bleef wisselvallig.

Van 11 tot en met 15 augustus beleefden we de enige stabiele, vrij warme periode deze maand onder invloed van een hogedrukgebied boven Midden-Europa. De hoogste temperatuur deze maand, 27,9  °C, werd op 15 augustus gemeten. Het vrij warme weer werd gevolgd door enkele dagen koel en vaak bewolkt, regenachtig weer. Vanaf 20 augustus werd het weer wat warmer.

Vanaf 23 augustus kwamen we onder invloed van een hogedrukgebied bij Schotland. De wind werd noordoostelijk en de temperaturen lagen rond of iets onder normaal. Lang duurde de hogedrukinvloed niet, vanaf 26 augustus zorgde een lagedrukgebied boven Polen ervoor dat het opnieuw wisselvallig werd. Op de bewolkte, regenachtige en koele 29 augustus werd het niet warmer dan 17 graden. Daarna nam de hogedrukinvloed weer toe. Er waren in Wichelen 16 warme dagen (maximumtemperatuur van minimaal 20 °C). Normaal zijn dat er 26. Er was slechts 1 zomerse dag, normaal zijn dat er 8. Tropische dagen waren er niet, normaal is 2 dagen.

Er viel 71,3 mm neerslag tegen een gemiddelde van 84 mm was het droger dan normaal. De eerste tien dagen werd het weer door lagedrukgebieden beheerst en waren er meestal kortdurende buien. Na de zomerse periode werd het opnieuw wisselvallig met op 21 augustus flink wat neerslag met wateroverlast. De maand was met 140 uur zon (normaal 211 uur) somber.

(Normaalwaarden gedefinieerd over de periode 1991–2020.)