Augustus was warm met late hittegolf


Augustus was warm met in Wichelen een gemiddelde temperatuur van 19,4°C tegen 17,9 °C normaal. Op het einde van de maand werd nog een hittegolf genoteerd. Voorts was de maand zeer droog en zonnig.

De eerste tien dagen van augustus was het vrij warm met maxima die meestal rond 25 °C lagen. Rond het midden van de maand werd het wisselvallig onder invloed van depressies van de Oceaan. Het was met temperaturen net boven de 20 graden meestal iets te koel voor de tijd van het jaar. Vanaf 21 augustus kwamen we onder invloed van een hogedrukgebied boven Oost-Europa en werd het warm. De nachten verliepen eerst nog koel. De laagste temperatuur van de maand werd op 21 augustus gemeten: 10,0° C.

Vanaf 22 augustus werd het elke dag warmer en vanaf de 25e noteerden we drie opeenvolgende tropische maxima. De hitte duurde tot en met de 28e.  Van 22 t/m 28 augustus was er een hittegolf, de tweede van deze zomer in Wichelen. Sindshet begin van de waarnemingen was er nog nooit zo laat in het seizoen een hittegolf. De hoogste temperatuur 33,4°C, werd gemeten op 27 augustus. Alle 31 dagen in augustus waren warme dagen (maximumtemperatuur20,0 °C of hoger). Er waren 12 zomerse dagen( max 25° C of hoger). Er waren 4 tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0°C of hoger), normaal zijn dat er maar 2.

Er viel een totale regensom van 28 mm regen tegen een langjarig gemiddelde van 77 mm. Tussen 10 en 20 augustus was het wisselvallig onder invloed van depressies boven West-Europa en viel regelmatig regen. Vanaf de 20e was het een week droog onder invloed van hogedrukgebieden boven West-Europa. Daarna waren er bij de overgang naar minder warm weer enkele lokale onweersbuien. Uiteindelijk viel er op 10 dagen neerslag. De natste dag was 28 augustus met 7,2 mm regen toen een onweer tijdens de vroege ochtend over Wichelen trok.

Het aantal zonuren kwam uit op 222 ruim 30 uur meer dan het langjarige gemiddelde van 190. De eerste drie weken verliepen niet bijzonder qua zonneschijn, maar de warme periode aan het eind van de maand verliep zonovergoten.