Droge julimaand verliep vrij koel


Met een gemiddelde temperatuur van 17,9°C in Wichelen tegen normaal 18,2°C was juli een ietwat koele maand. Het is pas de eerste maand van het jaar die frisser verloopt dan gemiddeld. Langdurige perioden van warm zomerweer ontbraken, het bleef bij enkele losse dagen.

De hele maand was de stroming westelijk. In de eerste helft overheerste het wisselvallige en koele weer. Tot en met de tiende was het zeer wisselvallig en koel. Er werd op meerdere dagen met grote moeite 20 graden gehaald. Op 8 juli bleef het zeer koel met een maxima van 18,0 graden. In de tweede helft van de maand waren er perioden van meerdere dagen met hogedrukinvloed afgewisseld door invloed van depressies die meestal over de Britse Eilanden en het Noordzeegebied oost- of noordoostwaarts trokken. De laagste temperatuur, 9,3 °C, werd op 22 juli gemeten. Aan het einde van de maand werd het kortdurend zeer warm. De hoogste temperatuur, 36,7 °C, werd op 31 juli gemeten. Wichelen telde wel 26 warme dagen (normaal 23), maar slechts 4 zomerse dagen (normaal 10) en 1 tropische dag (normaal 2).

Juli was een droge maand. Er viel in onze gemeente 37 mm regen per m², tegen 72 mm normaal. De meerste regen viel in de eerste decade van de maand met de hoogste regensom per dag op 1 juli mat 11,4 mm regen per m². Ook 8 juli was koel en nat met 8,8 mm regen. Enkele zeer zonnige dagen zorgden er uiteindelijk voor dat er 199 u zon werd geregistreerd. Dat is iets minder dan de normale 210 uur. Opvallend deze zomermaand was de afwezigheid van onweer. Er was enkel wat gedonder door een warmteonweer na de tropische dag van 31 juli.