Dubbel zoveel regen in september dan normaal


Afgelopen september was een maand met twee gezichten. De maand begon zomers maar eindigde met herfst. Op 5 september was het nog 30,6 graden in Wichelen, het temperatuurverval was echter groot de rest van de maand. Verder viel er veel regen en was het minder zonnig dan normaal. 

Het begin van de vorige maand was het nog behoorlijk warm! Zo hadden we de eerste dagen van september nog te maken met temperaturen rond de 25 graden, met als toppunt 5 september: in Wichelen werd het toen 30,6 graden, tevens de hoogste temperatuur gemeten deze maand. Daarna ging de temperatuur vervolgens met horten en stoten naar beneden. September is de eerste maand waarin de dagen echt merkbaar korter worden en dus ook de temperatuur echt naar beneden duikelt. Een kleine opleving richting de 25 graden was er nog op de 12e, maar daarna lijkt de daling ingezet te zijn. De laagste temperatuur werd gemeten tijdens de ochtend van 30 september. Het kwik was toen gedaald naar 5,3 graden. Na 16 september is geen enkele dag meer warmer geweest dan gemiddeld. Dit leverde een maandgemiddelde op van precies 14,9 graden, wat 0,3 graden minder is dan het gemiddelde van deze maand.

Tijdens de periodes van koeler weer, waren er ook veel buien met behoorlijk wat neerslag. In de eerste periode waren het vooral onweersbuien, de tweede periode een hoop buien in een noordweststroming en als laatste een paar onstuimige dagen met opnieuw veel buien. Er viel een totale neerslagsom van 134 mm per m². Dat is het dubbele van normaal, hierdoor kunnen we september classificeren als “nat”. Dankzij de vele regendagen, was de maand niet zo zonnig. De zon scheen slechts 139 uur, tegenover gemiddeld 166 uur.