Eerste nachtvorst


De maand november staat niet echt bekend als een wintermaand. Toch kunnen de temperaturen al flink onderuit gaan. De eerste nachtvorst wordt gemiddeld gezien dan ook tijdens deze maand opgetekend. Voor Wichelen wordt de eerste nachtvorst gemiddeld op 8 november genoteerd. 

Land- en tuinbouw zijn natuurlijk erg geïnteresseerd in de eerste datum waarop nachtvorst kan voorkomen. In 1864 en 1881 was dat (in Ukkel) al op 5 oktober het geval. Dat is de vroegste datum met nachtvorst. De laatste vorst na een winter werd geregistreerd op 22 mei van het jaar 1955. Dat betekent dus dat het (in Ukkel) nog nooit vroor tijdens de maanden juni, juli, augustus en september.

Sint Denijs (9 oktober) geeft al wel eens ijs, zegt een volkswijsheid. Toch klopt dit meestal niet. De voorbije jaren was oktober nu en dan nog een halve zomermaand. De datum met eerste nachtvorst schuift steeds meer op naar later in het najaar. Gedurende het hele jaar telt Wichelen 47 vorstdagen. Een vorstdag is een dag waarbij het kwik tijdens het etmaal onder het vriespunt gaat. Gemiddeld gebeurt dit in november 4 keer. Strenge vorst (temperatuur lager dan -10°C) komt in Wichelen niet voor tijdens de maand november. De datum van de eerste vorst zegt overigens niets over de winter zelf. Zo kan vroege vorst gevolgd worden door een zachte winter en late vorst door een strenge. Afwachten dus.