Eerste sneeuw in Oetz


Koning winter heeft de afgelopen dagen een eerste serieuze speldenprik uitgedeeld in de Oostenrijkse Alpen. In Oetz ligt er op een hoogte van 2020 meter zo’n 40 à 50 cm sneeuw. In het nabijgelegen Sölden zelfs 70 cm. Hogedrukweer brengt vandaag (do 16 nov) de zon terug maar er lijkt dit weekend een nieuwe winterinval te komen!

Satellietbeeld woensdag 15 november toont besneeuwde Alpen

De oorzaak van de extreme sneeuwval was een botsing van warme Middellandse Zeelucht tegen koude lucht vanuit het westen. De Middellandse Zeelucht werd naar het noorden getransporteerd en botste dan tegen de Alpen aan. Deze warme lucht liet dan al haar vocht als sneeuw over de Alpen vloeien. Tegelijkertijd kwam ook koude lucht vanuit het westen dichterbij. Deze botsing zorgde voor een perfect scenario voor hevige sneeuwval!

Momenteel kan er echter nog niet geskied worden. De liften in Oetz gaan pas open op 15 december. U kan de actuele sneeuwsituatie in de bergen rond Oetz zelf bekijken via een aantal mooie live camerabeelden die je kan terugvinden op: www.oetz.com/livecams_winter De sneeuwval heeft waarschijnlijk nog niet veel gevolgen voor de sneeuw die er ligt met Kerst. Met nog anderhalve maand te gaan kan er nog heel wat sneeuw smelten, of juist nog extra bijvallen. Wilt u de weersvoorspelling bekijken van het dorpje Oetz op 820 meter hoogte dan kan u op Weerstation Wichelen terecht via: weerstationwichelen.be/oetz/