Februari recordzacht maar wel nat


Met een gemiddelde temperatuur van 8,4° C. tegen normaal 4,4°C.  was het de zachtste februari sinds het begin van de metingen. Het vorige record stamde uit 1990 en was ruim een halve graad lager: 7,6°C. De gemiddelde temperatuur kwam deze maand zelfs een stuk hoger uit dan in een gemiddelde maand maart (7,1°C).

Een groot deel van de maand werd gedomineerd door een westelijke stroming die zachte lucht en storingen vanaf de Noordzee bleef aanvoeren. Op 7 februari draaide de wind tijdelijk naar het noordwesten en werd het iets kouder. Het was echter wachten tot het einde van de maand om de laagste temperatuur te registreren. Op 28 februari daalde het kwik tot 2,1 °C. Vanaf de 9e keerde het grijze en zachte weer terug, met maximumtemperaturen rond de 10°C of hoger en ook ’s nachts temperaturen ruim boven het vriespunt. Op 15 februari werd in een zuidelijke stroming zeer zachte lucht aangevoerd. Het kwik steeg toen tot 16,5°C. Dit was de hoogste temperatuur deze maand. Ook daarna bleef het uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar. Vanaf de 24e deed de temperatuur een klein stapje terug, maar met maximumtemperaturen tussen de 6 en 10°C was van kou nog steeds geen sprake. Er was deze wintermaand dus geen sprake van vorst. Normaal vriest het in februari nog 10 maal.

Februari was zeer nat met 92 millimeter neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 60 millimeter. Het regende dus 1/3 meer dan normaal. Er waren slechts 7 droge dagen. Op 7 februari zorgde een overtrekkend front voor veel neerslag in Wichelen met een totale etmaalsom van 25 mm regen per m². Ook de dag erna was zeer nat met 14 mm neerslag waardoor er hier en daar overstromingen waren. Op 22 februari trok storm Louis voorbij. Code oranje werd uitgegeven voor Wichelen vanwege de kans op zeer zware windstoten. De hoogste windstoten werden tijdens de avond genoteerd met een maximale windsnelheid van 92 km/h. Tot en met de 26ste zag het ernaar uit het de somberste februarimaand ooit zou worden. Op de 27ste scheen de zon echter overvloedig waardoor we uiteindelijk uitkomen op een totale zonneschijnduur van 30u38min (normaal: 73u). Daarmee was dit de tweede somberste februarimaand sinds het begin van de waarnemingen. Het record blijft staan op 28u 53min in 2010.