Herfst 2017 zacht, normale hoeveelheid zon en regen


Met in Wichelen een gemiddelde temperatuur van 11,5°C tegen 11,0°C normaal was de herfst vrij zacht. Dit kwam vooral voor rekening van de maand oktober, die met een gemiddelde temperatuur van 13,4°C tegen normaal 11,2°C zeer zacht was. November verliep op gebied van temperatuur normaal. September was daarentegen juist een koele maand met 14,2°C tegen normaal 14,9°C.

De herfst ging met een koele en wisselvallige september van start. Alleen aan het begin en einde van de maand liep de temperatuur nog op tot boven de 20°C (‘warme dag’). Oktober ging met temperaturen rond normaal van start. Vanaf de 10e kwamen we echter onder invloed van een hogedrukgebied boven het midden van Europa en werd het met een zuidelijke stroming zacht en zonnig weer. De hoogste temperatuur van de herfst werd dan ook niet in september, maar in oktober geregistreerd: een zomerse 25,0°C op 16 oktober.

Pas op 20 oktober kwam er een einde aan het nazomerweer en werd het wisselvalliger. Aan het einde van de maand draaide de wind naar noordwest en daalde de temperatuur door de aanvoer van koelere lucht tot onder normaal. Ook in november zorgde de noordwestenwind voor enkele koude perioden. De temperatuur dook op 7 november voor het eerst deze herfst onder het vriespunt met de laagste temperatuur van deze herfst: -1,2°C. Van 21 tot en met 23 november was het juist zeer zacht. De temperatuur steeg door een zuidelijke aanvoer tot ruim 5,5°C boven normaal. In Wichelen werd het op 23 november 15,4°C. De laatste week van de herfst dook de temperatuur weer omlaag maar toch kwam het de afgelopen drie maanden amper 1 keer tot vorst tegenover normaal 7 keer.

Met een totale neerslagsom van 208 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 217 mm verliep de herfst vrij normaal. Vooral november was nat, met zo’n 110 mm neerslag tegen 76 mm normaal. Oktober ging door het mooie nazomerweer als droog de boeken in met 41 mm neerslag tegen 74 mm normaal. De regenhoeveelheden in september waren met een totale som van 57,5 mm dan weer vrij normaal.

De herfst telde geen enkele herfststorm. De meeste stormen bleven net ten Noorden van onze regio met zwaar weer in het Noorden van Nederland en Denemarken. Het aantal uren zonneschijn kwam uit op 306 uur rond het langjarig gemiddelde van 329 uur. September en november weken niet veel af van het langjarig gemiddelde maar in oktober was het iets minder zonnig dan normaal.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010