Jaaroverzicht 2019: het jaar van de veertiger


Het jaar 2019 was met een gemiddelde temperatuur van 11,6° C. opnieuw een warm jaar. 9 van de 12 maanden verliepen warmer dan normaal. Enkel januari, mei en november waren (iets) frisser dan gemiddeld. Het was ook opnieuw een droog jaar met 660 mm regen per m². Dat is 18,5% minder regenval dan normaal. Het was ook zonnig met een totale zonneschijnduur van 1750 u wat zo’n 200 u meer zon is dan gemiddeld.

Op weergebied verliep de eerste maand van het jaar vrij normaal. Op 22 en 31 januari kwam het kwik niet boven het vriespunt, het waren meteen de enige 2 ijsdagen van het jaar, normaal zijn dat er 6. Op 22 en 23 januari viel sneeuw die snel weer wegsmolt. Ook op 31 januari lag er een sneeuwtapijt van een drietal cm. Februari was een lentemaand in plaats van een wintermaand. De kortste maand van het jaar eindigde bij de drie warmste februarimaanden ooit gemeten. Op 26 februari werd het maar liefst 18,2° C. Ook maart was zacht maar ook nat. Deze maand viel er 22% meer regen dan normaal. Op 10 maart trok een storm over de gemeente met zeer zware windstoten. De stevigste rukwind bedroeg 102 km/h en er was heel wat schade in de gemeente.

Te frisse meimaand tijdens zonnige lente

7 april was de eerste dag van het jaar met een maximum temperatuur boven de 20° C. 0p 22 april werd het zelfs 25,1° C. April was zeer droog met een totale regensom van amper 22 mm per m². Op 24 april viel samen met de regen saharazand neer in Wichelen. Mei was een te frisse lentemaand met een gemiddelde temperatuur die 1,2° C onder het gemiddelde lag. De maximumtemperatuur lag met 23,1° C onder de maxima van de maand april. In juni begon de zomer. De maand eindigde bij de 5 warmste junimaanden ooit gemeten. Op 2 juni werd de eerste keer een maxima van boven de 30° C genoteerd, dat gebeurde ook op 25 en 29 juni. Op 4 juni trok een zwaar onweer over Wichelen. Weercode oranje werd geactiveerd en de rukwinden zorgden voor schade. De natste dag van het jaar was 15 juni. Die dag viel tijdens verschillende onweersbuien 30 mm regen per m².

40 graden grens wordt voor het eerst bereikt

Iedereen herinnert zich nog 25 juli. De dag dat de temperatuur in Wichelen voor het eerst boven de 40° C uitkwam. Die dag noteerde het weerstation een onwaarschijnlijke 40,4° C. De maand was nochtans koel begonnen maar eindigde tropisch heet. Op 3 opeenvolgende nachten werd een minima genoteerd van meer dan 21°C.  Van 22 tem 28 augustus was er een tweede hittegolf in Wichelen.  Sinds het begin van de waarnemingen was er nog nooit zo laat in het seizoen een hittegolf. Alle 31 dagen in augustus waren warme dagen (maximumtemperatuur 20,0 °C of hoger). September verliep op weergebied vrij normaal. De hoogste temperatuur werd gemeten op 22 september. Het werd toen 25,9°C. Er waren 2 zomerse dagen (maxima van 25° of hoger) wat normaal is.

Sneeuwvrije start van de winter

Oktober was een zachte maand. Een groot deel van de maand was het weer zeer wisselvallig met een komen en gaan van storingen. Aan het einde van de maand stabiliseerde de atmosfeer, werd het overwegend droog en was de zon wat meer te zien. Met een gemiddelde temperatuur van 6,5° C was november vrij koud. De laatste maand van de herfst verliep wel een stuk droger dan normaal. December was dan weer zeer zacht met op 17 december een maxima van 14,9° C. De eerste wintermaand verlief sneeuwvrij maar met een normale regenhoeveelheid.

Enkele cijfers en wist-je-datjes over het weer in Wichelen dit jaar.

13 januari: laagste minima van het jaar met -6,5° C.

21 januari: totale maansverduistering bij helder weer.

1 februari: laatste dag van de winter met sneeuw.

10 maart: storm met hevigste rukwind van het jaar, 102 km/h.

12 april: prachtige vuurbol te zien boven de gemeente

14 april: laatste dag van het voorjaar met nachtvorst.

24 april: regenbui met saharazand.

19 juni: natste dag van het jaar met 30 mm regen per m²

28 juni: lichtende nachtwolken te zien boven de gemeente.

25 juli: hoogste maxima met 40,4° C.

20 november: eerste nachtvorst van het najaar.

25 december: negende opeenvolgende groene Kerst

29 december: laatste nachtvorst van het jaar.

107 warme dagen (maximale temperatuur boven 20°) Gemiddeld zijn er in Wichelen 93 warme dagen
39 zomerdagen (maximale temperatuur boven 25°) Gemiddeld zijn er in Wichelen 30 zomerdagen.
11 tropische dagen (maximale temperatuur hoger dan 30°) Gemiddeld zijn er in Wichelen 5 tropische dagen.
16 onweersdagen (dagen waarop gedonder hoorbaar is) – Gemiddeld zijn er in Wichelen 16 onweersdagen