Januari normale wintermaand met weinig zon


Januari is in Wichelen al bij al een normale wintermaand geworden. De gemiddelde temperatuur kwam uiteindelijk met 3,2°C net onder het normale gemiddelde van 3,4°C. De eerste helft van januari verliep vrij somber en zacht. Halverwege de maand kwam er ruimte voor de zon, daalde de temperatuur en viel er sneeuw.

In het begin van de maand lag de temperatuur 3 a 4 graden boven normaal en de zon scheen weinig. Halverwege de maand kwamen we onder invloed van een hogedrukgebied. Er was ruimte voor de zon en de temperatuur daalde. Tijdens de nachten vroor het licht tot matig, overdag steeg de temperatuur tot enkele graden boven het vriespunt. De maand telde 2 ijsdagen. Op 22 en 31 januari kwam de temperatuur immers het gehele etmaal niet boven het vriespunt. Het vroor op 11 dagen met een laagste minima van -6,5°C op 21 januari. Op 22 januari viel er enkele centimeters sneeuw. Tijdens de ochtend van 23 januari viel er nog meer sneeuw en veroorzaakte deze overlast voor het verkeer tijdens de ochtendspits. Ook op 30 januari viel er sneeuw, die een sneeuwdek vormde van een drietal centimeter.

Met een totale regensom van 71,2 mm regen tegen normaal 69 mm viel er deze maand een normale regensom. Het aantal zonuren week met ca. 37 uur een behoorlijk stuk af van het langjarig gemiddelde van 59 uren. Met name het begin van de maand was bijzonder somber met amper 2u zon tijdens de eerste 13 dagen van de maand.