Januari was nat en grijs


Met in Wichelen een gemiddelde temperatuur van 3,2 °C  tegen een langjarig gemiddelde van 3,7 °C lag de gemiddelde temperatuur in januari 0,5° C onder het langjarig gemiddelde van 1991 t/m 2020. De maand verliep ook nat en zeer grijs met amper zonlicht. 

We hadden te maken met een afwisseling van zachte perioden en perioden waarin de temperatuur beneden normaal lag. Een lange periode met vorst kwam echter niet voor. De maand en het jaar begonnen koud met lichte vorst. Van 3 tot en met 7 januari was de stroming noordoostelijk en was het vrij koud. Er was veel bewolking en het verschil tussen de minimum- en maximumtemperatuur was klein. Daarna kwamen er meer opklaringen en het was enkele dagen koud weer met drie opeenvolgende nachten met vorst. De laagste temperatuur werd op 9 januari geregistreerd met -3,9° C.

Na 10 januari werd het tijdelijk vrij zacht. Halfweg de maand werd het al snel weer kouder.  Zeer zacht werd het op 21 januari met maxima boven 11 °C. Vanaf 22 januari was de stroming westelijk of noordwestelijk en verkeerden we weer in vrij koude polaire lucht. ’s Nachts vroor het soms licht en de maxima lagen rond 5 °C. In Wichelen waren er 8 vorstdagen, normaal zijn dat er 12. IJsdagen (dagen waarop de maximumtemperatuur onder het vriespunt ligt) waren er niet, normaal zijn dat er 3.

De maand was nat met 92,6 millimeter neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 69 millimeter. Het was wisselvallig met vooral tijdens de zachte periodes flink wat regen. De eerste dagen van de maand viel soms regen, maar de hoeveelheden waren beperkt. Op 12 januari registreerde we met 19,6 mm regen per m² de natste dag van het jaar. Op 16 januari viel er 2 cm sneeuw die een paar uur later opnieuw verdwenen was. Op 21 januari was het zeer winderig met beperkte stormschade. Het was deze maand somber met slechts 27 uur zonneschijn tegen normaal 59 uur.