Juli iets natter en warmer dan normaal


Na de zeer warme, zonnige en droge maanden mei en juni tapte midzomermaand juli uit een ietwat ander vaatje. Een langere periode met standvastig zomerweer zat er afgelopen maand niet in en een warme dag ging vaak gepaard met buien, soms met onweer. 

Beau Soleil in Serskamp kende een aantal mooie zomeravonden

Met een totale regensom van 88,6 mm regen per m² was juli natter dan normaal. Een zege dus voor boer en tuinder na een lange periode van grote droogte. Het regende echter nooit lang maar meestal wel kort en hard. Zo viel er op 23 en 24 juli op enkele uren tijd zo’n 37 mm regen per m² wat overeenkomt met 50% van de totale julisom. Toch was het ook regelmatig gewoon droog. Er waren immers 16 dagen zonder regen. Op sommige plaatsen (waaronder Ukkel) regende het een pak minder deze maand waardoor de droogte daar gewoon weet aan te houden.

De gemiddelde temperatuur was in Wichelen 18,6 graden wat 0,4 graden warmer is dan normaal in juli. De temperatuur kwam op 10 dagen boven de 25 graden wat perfect normaal is.  Op 19 juli was er een tropische dag met een hoogste temperatuur van 31,4 graden. De laagste temperatuur werd tijdens zonsopgang op 13 juli geregistreerd met een minima van 8,2 graden.

De zon was minder vaak te zien dan normaal in juli. Wichelen registreerde zo’n 175 uren zonneschijn tegenover 211 uur normaal. Het was wel een vrij winderige maand met een gemiddelde windsnelheid van 3,3 meter per seconde. Al bij al was juli dus een typische Belgische zomermaand maar was het iets warmer met wat meer regen dan normaal.