Juni was warm met zeer lokale buien


Met een gemiddelde temperatuur in Wichelen van 17,8 graden verliep juni warmer dan het langjarig gemiddelde (16,0°). Met 212 zonuren tegen een langjarig gemiddelde van 200 uur verliep de maand normaal zonnig. Qua neerslag is de maand iets droger verlopen dan normaal met 56 mm regen tegen het langjarig gemiddelde van 73 mm.

Na een zeer droge en zeer zonnige meimaand ging juni ook zomers van start. Op 1 en 2 juni werd het in Wichelen direct tweemaal warmer dan 25 graden. Het was die dagen overigens ook zeer zonnig. Lang duurde de zomerpret niet, want de dagen daarna sloeg het weer om en werd het wisselvallig en ronduit fris. Op 5 juni werd het in Wichelen niet warmer dan 14,4 graden. De dagen daarna krabbelde de temperatuur langzaam weer op naar waarden rond 20 graden. Vanaf 13 juni kwamen de zomerse dagen terug. De warmste periode brak op 24 juni aan met drie dagen op rij maxima rond 30 graden. De eerste tropische dag van dit jaar werd genoteerd op 26 juni. In Wichelen werd het 30,1 graden. Ondanks een aantal dagen met zomerse en tropische temperaturen kwam het niet tot een hittegolf. De laatste dagen van juni vond er een afkoeling plaats.

Juni zette de trend van de droogte verder. Vooral door een aantal onweersbuien viel er uiteindelijk toch nog een totale som van 56,8 mm regen per m². Normaal valt er in juni 73 mm. De buien vielen heel lokaal. Zo regende het op 16 juni een kwartier lang pijpenstelen in Serskamp terwijl Wichelen het gewoon droog hield. Met een gemiddelde windsnelheid van 3 meter per seconde uit overwegend zuidwestelijk richting waaide het een stuk minder hard dan de normale 3,3 m/s. De luchtdruk was opvallend laag met gemiddeld 1012,5 h/Pa.