Juni was warm, zo goed als zonder neerslag


De maand juni is zeer droog verlopen. Enkel op 1 en 7 juni viel er neerslag. De total regensom komt uit op 2,8 mm regen per m². Normaal valt er in juni 73 mm regen. Daarmee zette de droogte in de gemeente zich door omdat tijdens de maand mei ook al veel minder neerslag viel dan normaal.

Wichelen behoort momenteel tot de droogste plaatsen in België. De neerslag op 1 juni kwam van een onweersbui die rakelings langs Wichelen schoof maar elders in Vlaanderen toch veel meer regen achterliet. Juni was met gemiddeld 17,7°C tegen normaal 16,0°C ook een stuk warmer dan normaal. Tropische temperaturen werden niet bereikt maar op 30 juni was het wel 29,C . Meteen de warmste dag van het jaar tot dusver. Door het heldere weer koelde het ’s nachts flink af. De laagste temperatuur deze maand werd bereikt op 23 juni. De thermometer was toen gezakt tot 7,3°C.

De wind waaide meestal tussen noordnoordwest en noordnoordoost waardoor Atlantische regenzones op verre afstand werden gehouden. De gemiddelde windsnelheid was eerder normaal. Ondanks het zomerse weer was juni toch iets minder zonnig dan normaal. De zon scheen 190 uur tegenover de 200 normale uren zon.