Laatste vorst in Wichelen gemiddeld op 15 april


Het is voorlopig nog niet gedaan met het koude weer. De komende dagen blijven we in de koude lucht zitten Dat levert frisse nachten op met lichte vorst, die voor de nodige problemen kunnen zorgen in deze tijd van het jaar. Gemiddeld valt de laatste vorst in Wichelen op 15 april. Dat zal dit jaar dus niet anders zijn.

Helaas voor liefhebbers van warmte: ook deze week blijven we aan “de verkeerde kant” zitten van een polair front. Dat is de scheidingslijn tussen de warme lucht vanuit het zuiden en koude lucht vanuit het noorden. Ten oosten van het front stroomt warme lucht vanuit het zuiden diep Europa in, maar ten westen zakt koude lucht vanaf de Noordpool weer af richting onze regio.

Dat levert dus geen hoge temperaturen op aankomende week. Alhoewel, als we dan toch iets positiefs moeten noemen: de zon gaat goede zaken doen! Dus zeker uit de wind en in de zon zal het toch lenteachtig aanvoelen. De temperatuur komt overdag rond de 9 graden uit, wat 5 graden te koud is voor de tijd van het jaar. We krijgen een aantal nachten achter elkaar met vorst. Niet alleen aan de grond, maar ook op normale meethoogte (1,5 meter). 

Dat is uiteraard slecht nieuws voor planten die niet tegen vorst kunnen… Heb je die dus al buiten staan? Haal ze dan naar binnen! Het is namelijk niet een enkele nacht misschien een graadje vorst, maar meerdere nachten achter elkaar. Als naar binnen halen niet mogelijk is, kun je ze proberen af te dekken met een plastic of andere materialen.