Maart was zacht maar natter dan normaal


Met een gemiddelde temperatuur van 8,5°C tegen normaal 6,8 °C was maart zeer zacht. Het regende meer dan gewoonlijk in maart en de hoeveelheid zon lag met 106 uren zon iets onder het langjarig gemiddelde van 113 uur.

De maand kende een duidelijke tweedeling. De eerste achttien dagen was het onstuimig met regelmatig veel wind en neerslag. Een westelijke stroming zorgde voor aanvoer van de ene na de andere depressie vanaf de oceaan. De temperatuur bleef hierbij op de meeste dagen boven normaal. De eerste tien dagen van de maand lag de gemiddelde temperatuur zelfs ruim drie graden boven normaal.

Vanaf de 19e kregen hogedrukgebieden boven onze omgeving de overhand. Het werd rustig weer, met slechts af en toe een zwakke storing. Ondanks de heldere nachten kwam de temperatuur geen enkele keer onder het vriespunt. Het koudst werd het op 19 maart: 0,5 °C. Normaal hebben we in maart nog op 7 à 8 dagen vorst. Het zachtst werd het op 30 maart met 19,1 °C.

De maand was redelijk nat met 80 mm neerslag tegen normaal 63 mm. Bijna alle neerslag viel de eerste achttien dagen van de maand. Daarna bleef het droog op uitzondering van 25 maart. Op 7 maart viel 18,8 mm wat goed was voor de natste dag van de maand. Op 10 maart kwam het voor het eerst in ruim een jaar tot storm. Weerstation Wichelen gaf code oranje uit voor zeer zware windstoten. De stevigste rukwind bedroeg 102 km/h en er was heel wat schade in de gemeente.