Mei was een zonnige en droge maand


Met een gemiddelde temperatuur van circa 13,8°C week de temperatuur nauwelijks af van het langjarig gemiddelde van 13,9°C. De maand kende een afwisseling van koelere en warmere periodes. De maand begon koel onder invloed van een noordelijke stroming.  Op 3 mei koelde het in de nacht af tot 4,1° C.

Tussen een hogedrukgebied boven Scandinavië en een lagedrukgebied boven de oceaan draaide vanaf 4 mei de wind geleidelijk naar het zuiden en nam de temperatuur toe. Die dag werd het in Wichelen 25,2°C. Het was de eerste warme dag van het jaar en meteen ook de eerste zomerse dag. Ook de dagen erna lag de maximumtemperatuur rond de 20°C. Op 9 mei sloeg het weer om en draaide de wind naar het westen en vervolgens naar het noorden. De temperatuur deed een stap terug met maximumtemperaturen rond 16 a 17 °C. Daarna liep vanaf 12 mei de temperatuur tijdelijk weer op tot boven normaal om vervolgens vanaf de 15e weer onder normaal te zakken. De tweede helft van de maand kwam de wind overwegend uit noord(oost)elijke richtingen en de temperatuur lag onder of rond normaal. Alleen van 19 tot en met 21 mei en de laatste dag van de maand was het tijdelijk wat warmer. Mei telde in Wichelen 10 warme dagen en 1 zomerse dag (met een maximumtemperatuur van respectievelijk 20,0 °C en 25,0 °C of meer), normaal zijn dit er respectievelijk 12 en 4.

Met 38,8 millimeter neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 60 millimeter was de maand droog. De maand kende echter een duidelijke tweedeling. De natste dag van de maand was 9 mei met een totale regensom van 14 mm/² .Ook de dagen erna was er lokaal sprake van flinke buien. Op 15 mei passeerde een koufront met af en toe wat lichte regen maar daarna volgde een droge tweede helft van de maand. Vanaf halverwege mei zien we het neerslagtekort dan ook voor het eerst dit voorjaar oplopen.

Met 230 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 219 uur was de maand vrij zonnig. De eerste helft van de maand verliep minder zonnig dan normaal, de tweede helft juist zonniger. De eerste helft van de maand kende 6 bewolkte dagen en maar 1 heldere dag. De tweede helft liet 7 heldere dagen en maar 1 bewolkte dag noteren.