Mei was zeer droog en uitzonderlijk warm


Met in Wichelen een gemiddelde temperatuur van 16,2 ° was mei de op één na warmste meimaand ooit gemeten. In mei 2008 was het nog warmer met een gemiddelde van 16,4 °. Het langjarig gemiddelde (1981-2010) bedraagt 13,4 °C. Daarmee was mei 2018 dus 2,8° warmer dan normaal. 

Mei begon koel maar het werd al snel zomers warm onder invloed van een hogedrukgebied dat naar het Oostzeegebied trok. De laagste temperatuur van deze maand was 4,4°  en werd op 1 mei geregistreerd. Na de tiende werd het even wat minder warm, maar een volgend hogedrukgebied bracht opnieuw enkele warme dagen. Na de 16e werd de stroming noordelijk. Met maximumtemperaturen rond of onder 15 °C was het enkele dagen vrij koel.  Vervolgens trokken opeenvolgende hogedrukgebieden naar Scandinavië en werd de stroming noordoostelijk. Tot en met het einde van de maand was het warm tot zeer warm. De laatste dagen van de maand was het broeierig warm: de warmte ging gepaard met een hoge luchtvochtigheid en ook de nachten waren warm, soms werd het niet koeler dan 18 graden. In totaal werden in Wichelen 18 warme (meer dan 20°) en maar liefst 10 zomerse dagen (meer dan 25°) gemeten tegen 11 en 3 dagen normaal. 

De zon scheen zo’n 250 uur, tegen een langjarige gemiddelde van 190 uren. Vooral de eerste week van de maand was extreem zonnig. Daarna volgde een afwisseling van zonnige dagen en dagen met wat meer bewolking. Echt sombere dagen waren 13, 18 en 19 mei. Wichelen ontsnapte aan de meeste onweersbuien waardoor mei ook een zeer droge maand was. Er viel amper 19 mm regen per m² wat 1/3 van de normale hoeveelheid is. Normaal valt er in mei 61 mm.