Minder zon en 25% meer neerslag in augustus dan normaal


Augustus was met een gemiddelde temperatuur van 18,1 °C tegen normaal 18,7 °C iets minder warm dan normaal. De maand begon vrij koel, maar vanaf 10 augustus was het 11 dagen droog met twee weken warm zomerweer. Daarna daalde de temperatuur en de maand eindigde wat te koel met buien.

De maand begon koel onder invloed van depressies die over het Noordzeegebied oostwaarts trokken. De maxima lagen rond 20 °C.  Op 5 augustus was het niet veel warmer dan 16 graden. Vanaf 10 augustus werd de stroming zuidwestelijk, later enige tijd noordoostelijk en werd het warm. De hoogste temperatuur van de maand, 28,8 °C, werd op 23 augustus gemeten. Tot en met 25 augustus lagen de maxima vaak rond of iets boven 25 °C. Aan het einde van de maand kwamen we weer onder invloed van lagedrukgebieden. Het werd geleidelijk koeler, de maxima lagen meestal rond of iets onder 20 °C. De laagste temperatuur van de maand 10,7 °C, werd tijdens de ochtend van 10 augustus gemeten.

Er waren in Wichelen 25 warme dagen (maximumtemperatuur van minimaal 20 °C). Normaal zijn dat er 26. Er waren 10 zomerse dagen, dat is 1 dag meer dan normaal. Er waren geen tropische dagen, normaal wordt het in augustus 2 à 3 maal meer dan 30° C.

Er viel 113 mm neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 84 mm. Daardoor was augustus 25% natter dan gemiddeld. De maand begon wisselvallig en zeer nat. Na de eerste 6 dagen van de maand was al de halve hoeveelheid van de normale maandsom neerslag gevallen. Vanaf 12 augustus was het een kleine twee weken nagenoeg droog. Vanaf 24 augustus waren er plaatselijk zware buien. Die dag was meteen de natste van de maand met een dagsom van 22,2 mm neerslag op 24u. De zonneschijnduur bedroeg de afgelopen maand slechts 181u (normaal: 211u).