Oktober was zeer zacht met zomers einde


Met een gemiddelde temperatuur van 14,0°C in Wichelen, tegen 11,5 °C normaal, was oktober zeer zacht. De voorbije maand werd op het einde zelfs nog even bijna zomers. Het regende weinig. Er viel minder dan de helft van de normale regenhoeveelheid.  

Oktober kende een onstuimige eerste dag van de maand. Op 2 oktober stabiliseerde het weer. De temperaturen lagen aanvankelijk rond het langjarig gemiddelde. Op 4 oktober werd er tijdelijk zachtere lucht aangevoerd. Op de 5e was het zacht met 18 à 19 graden. Daarna waren er een aantal dagen zonnig en grotendeels droog weer. Na de eerste decade bleven de temperaturen overdag steken bij 15° C. Bij weinig wind koelde het in de nachten flink af met op 12 oktober een minimum van 2,2° C, de laagste temperatuur van de maand.

Vanaf 13 oktober werd het wisselvallig, met meer bewolking en regelmatig regen of buien. Met een zuid- tot zuidwestenwind werd het geleidelijk zachter, met middagtemperaturen die richting 20 graden stegen. Een hogedrukgebied zorgde rond 19 oktober voor rustig weer met veel zon, al deed de temperatuur wel een stap terug. Vanaf 21 oktober werd tropische lucht naar ons land gevoerd. Met nog steeds middagtemperaturen rond 20°C was het zeer zacht voor de tijd van het jaar. Verder overheerste de bewolking en kwam het af en toe tot regen of enkele (onweers)buien. Op de 26e bereikte nog warmere lucht onze omgeving en deed de temperatuur er nog een schepje bovenop met op 29 oktober de hoogste temperatuur van de maand: 23,9°C. Wichelen telde uiteindelijk 7 warme dagen (maximum van 20° C. of meer), normaal zijn dat er 3

Met 31,6 mm neerslag was oktober droog, normaal valt er ongeveer twee keer zoveel neerslag (70 mm). 11 oktober was de natste dag van de maand met 11,2 mm neerslag per m². Oktober was best zonnig, met 132 uren zon tegen 120 zonuren normaal. Vooral van 6 tot en met 12 oktober was het erg zonnig, met dagelijks gemiddeld zo’n 8 uren zon. Ook de eerste en de laatste dagen van de maand waren zonnig. Sombere dagen waren er nauwelijks maar 17 en 23 oktober verliepen overwegend grijs.