Schellebelle Potjesmarkt zit er op. Een editie die we ons nog een paar jaar zullen herinneren vanwege de vele en langdurige regen. Vooral op de jaarmarkt van maandag was het bijzonder nat. Enkel zaterdag gaf een heel klein beetje een zomergevoel.
Bij het startschot op zaterdag om 19 u was het aangenaam toeven op de terrasjes. Het was toen droog en 20,4 graden bij een zwakke noordenwind. Met een truitje aan dus best een aangenaam weertje. Ook later op de avond en ‘s nachts bleef het droog terwijl het 50 km oostwaarts fel onweerde. Rond middernacht was het in Schellebelle echter nog altijd droog bij ongeveer 15 graden. Zondagmiddag begon droog. Rond 14u haalden we een maxima van 20,6 graden maar toen arriveerde zoals verwacht een koufront. Het kwik daalde en het begon zacht te regenen. Uiteindelijk zou er 2 liter regen per m² vallen. Maandag jaarmarktdag viel compleet in het water. Het regende quasi de hele dag met een uiteindelijke totaalsom van maar liefst 31,2 liter per m². De natste dag van het jaar tot dusver. Opvallend die dag was ook dat de maxima (14,0°) ‘s nachts om 0u05 werd bereikt en de minima (12,4°) overdag om 14u35. Zeer uitzonderlijk voor eind mei.
Regenhoeveelheden van +30 liter per m² zijn niet heel uitzonderlijk en komen bijna elk jaar wel eens voor. Vooral later in de zomer als de lucht vochtiger en warmer is. Wat wel vrij bijzonder is, is dat deze zware onweersbuien met hevige regenval al zo vroeg in het zomerseizoen plaats vinden. De onweersbuien met veel regen zijn maandag ontstaan doordat er warme, vochtige en zeer onstabiele lucht vanuit het noordoosten werd aangevoerd. Hierin ontwikkelden zich snel onweersbuien die vanuit Nederland zuidwestwaarts over Wichelen trokken.
De kans op dit soort onweersbuien met veel regen nemen toe in een warmer wordend klimaat. Warmere lucht bevat meer waterdamp zodat de kans op hevige neerslag vergroot. Vergeleken met een eeuw geleden komen dit soort buien nu ongeveer 3 keer zo vaak voor. Vooral de toename van neerslag binnen korte tijd neemt toe. Men heeft berekend dat per graad dat het bij ons warmer wordt, de kans op veel neerslag op korte tijd toeneemt met 12 procent. De buien worden ook heviger door de energie die vrijkomt bij het condenseren van het extra vocht. Wichelen krijgt langzaam met het soort buien te maken dat in Frankrijk nu normaal is.
De radaranimatie hieronder toont de neerslagzones die de afgelopen dagen over België trokken. De animatie start op zaterdag 28/05/2016 om 12 uur wanneer de eerste onweders zich ontwikkelen boven Noord-Frankrijk, en loopt tot de ochtend van 31/05/2016 8u wanneer de laatste buienactiviteit het land verlaat in het westen. De animatie toont versneld het samengestelde beeld van de radars van Jabbeke, Wideumont en Zaventem.