September vrij warm, vrij droog en zeer zonnig


Met een gemiddelde temperatuur van 15,3°C tegen een langjarig gemiddelde van 14,9°C was september een vrij warme maand. De zon scheen 197 uur, normaal is 146 uur in september. De maand was ook vrij droog. Er viel 44 mm regen per m² tegen normaal 66 mm.

De maand begon rustig met hoge luchtdruk en maximumtemperaturen rond of boven de 20 graden Celsius. In de nacht koelde het af tot rond de 5 graden Celsius. Overdag liep de temperatuur nog twee maal op tot boven de 25 graden Celsius. Op 5 september werd het in Wichelen 25,1 °C en op 17 september werd het 25,4°C, meteen de hoogste temperatuur deze maand. September telde nog zestien warme dagen. (maximumtemperatuur 20,0°C of hoger), tegen tien normaal. Op 5 september trok een lagedrukgebied voorbij met meer dan 10 mm regen per m². Daarna keerde vanaf 8 september het rustige weer terug en passeerde slechts een enkele storing.

Vanaf 21 september werd het wisselvalliger. Op 23 september veroorzaakte een lagedrukgebied langdurige regen met een totale regensom van 17,4 mm regen. Het werd die dag niet warmer dan 12,3°C. Met 44 mm tegen 66 mm normaal was september echter vrij droog. De laatste week werd gekenmerkt door rustig en zonnig weer, maar door de overheersende noordelijke wind was het de meeste dagen fris. Ook ‘s nachts daalde de temperatuur flink. Op 30 september daalde het kwik tot 1,9°C, meteen de koudste temperatuur voor deze maand. Met 197 uur zon tegen 146 uur normaal was de maand zeer zonnig. Vooral halverwege en aan het einde van de maand was het zonnig.