Sneeuwvrije januari was zeer zacht en droog


De afgelopen maand gaat de boeken in als een zeer zachte januarimaand. Met een gemiddelde temperatuur in Wichelen van 5,9 graden was de nieuwjaarsmaand 2,5 graden warmer dan normale 3,4 graden. Het was overigens ook een droge maand. Er viel amper de helft van de normale neerslag.

In Wichelen kwam het deze maand op slechts vier dagen tot lichte vorst, matige vorst (temperatuur lager dan -5 graden) werd niet gemeten. Normaal komt lichte vorst twaalf keer voor in januari, matige vorst één keer. Er waren de afgelopen maand ook geen ijsdagen (dag met maxima onder het vriespunt). Normaal blijft het op 2,5 dagen gedurende de hele dag vriezen. De hoogste temperatuur deze maand registreerden we op 9 januari. De thermometer op het weerstation steeg toen naar 12,7 graden. De laagste minima werd genoteerd tijdens de ochtend van 21 januari toen het kwik tot -2,1 graden was gedaald.

Januari dit jaar was ook een droge maand. Met een totale neerslagsom van 35 mm per m² viel slechts de helft van de normale 69 mm. Opvallend was ook dat er deze wintermaand op geen enkele dag sneeuw uit de lucht viel. Er was geen dag met een regensom van meer dan 10 mm per m². De natste dag was 10 januari met 6,8 mm. Het aantal zonuren was met 57u conform de normale 59 uur. Opvallend was wel de periode rond 20 januari toen nevel en mist voor een aantal opeenvolgende grijze en sombere donkere dagen zorgde. Oorzaak hiervan was een zeer krachtig hogedrukgebied dat boven ons land tot stilstand kwam. De luchtdruk steeg hierdoor op 20 januari tot de recordwaarde van 1047,8 hPa.