Trump en klimaat gaan niet samen


Donald Trump is verkozen tot de nieuwe president van de Verenigde Staten. Je bent pro of contra zoveel je wil… het is nu eenmaal zo. Trump staat niet bekend om zijn heldere ideeën over het klimaat. Hij ontkent anno 2016 nog steeds de wetenschappelijke bevestiging van de opwarming van de aarde en de rol van de mens hierin. Terug naar af dus…

Uitgerekend tijdens de klimaattop in Marrakesh wordt de machtigste man van de wereld iemand die absoluut niet begaan is met de gezondheid van onze aardbol. Volgens Trump is de opwarming van de aarden een “Chinees verzinsel om de Amerikaanse industrie te boycotten”. Het klimaat was sowieso al geen groot thema tijdens de campagnes. Waar Hillary Clinton nog vaag beloofde de inspanningen van Obama verder te zetten sprak Trump andere taal: “Ik beloof om de Verenigde Staten terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs en alle klimaatplannen van Obama ongedaan te maken.” Als Trump zijn campagnebeloftes nakomt, kan hij inderdaad immense schade berokkenen aan het klimaat. Met een aandeel van 15 procent van de wereldwijde uitstoot van CO2, zijn de VS immers ‘s werelds tweede grootste vervuiler. Maar zijn verkiezing hoeft niet de nekslag te zijn voor onze planeet.
160923-climatedenial
De nieuwe Amerikaanse president zal een kruis maken over Obama’s belofte om tegen 2025 de CO2-uitstoot met 26-28 procent te verminderen ten opzichte van 2005. Dat is op zich erg genoeg, maar schept ook het gevaar dat China, India, Brazilië en andere grote vervuilers ook hun plannen zullen bijstellen. Trump wil de VS “energie-onafhankelijk” maken. Zelfs al slaagt Trump in zijn opzet, toch zijn er ook redenen om niet te wanhopen. De steenkoolindustrie zal het moeilijk hebben om te overleven zonder subsidies. De kost van hernieuwbare energie, in de eerste plaats zonne-energie, is de voorbije jaren drastisch geslonken, en deze sector stelt ook steeds meer mensen te werk. Daar zal het ontmantelen van Obama’s klimaatwetten niets aan veranderen.

Laat er geen twijfel over bestaan: de verkiezing van Trump is rampzalig nieuws voor het klimaat. Er zijn echter nog veel eigen klimaatacties van Amerikaanse steden, provincies en het bedrijfsleven. Europa, China, India en Zuid-Amerika hebben een kans om zich te profileren als klimaatleiders die vooroplopen in deze strijd en moeten verder vol inzetten op de energietechnologieën van de toekomst.