Uitzonderlijk droge februari


Februari 2023 is uitgedraaid op een vrij zachte maand. De gemiddelde temperatuur lag 1,5° C. hoger dan het normale. Februari was een heel droge maand.  Er viel veel minder neerslag dan normaal. In totaal viel slechts 7,8 mm (normaal: 60 mm). Dit is een nieuw record voor de huidige referentieperiode (1990-2020). Het  absolute record blijft op naam van februari 1890 staan toen er slechts 5,4 mm neerslag viel.

In Wichelen lagen de temperaturen het grootste deel van de maand boven de normale waarden. De gemiddelde temperatuur voor de volledige maand bedroeg uiteindelijk 5,9°C in Ukkel (normaal: 4,4°C). De laagste temperatuur werd geregistreerd tijdens de ochtend van 8 februari. Het kwik was op dat moment gezakt tot -4,5° C. Een weekje later bereikte het kwik zijn hoogste waarde van de maand: 13,1° C.

Februari was heel droog. Er viel amper neerslag. Het grootste dagtotaal bedroeg slechts 1,8 mm neerslag per m² en werd op de 4de geregistreerd. Er waren geen sneeuwvlokken waarneembaar deze maand. Enkel op de laatste dag van februari viel wat motsneeuw. De totale regensom bleef steken bij 7,8 mm regen per m². Het  absolute record blijft op naam van februari 1890 staan toen er slechts 5,4 mm neerslag viel. Daarmee is deze maand de eerste maand van het jaar met grote droogte. Dat is alvast een niet zo’n goede uitgangspositie voor de volgende zomer.

De zonneschijnduur bedroeg de afgelopen maand de normale 81u. Er werd evenwel geen enkele dag met een heldere hemel geregistreerd. Er was geen stormweer, integendeel. Februari was een heel rustige maand met een gemiddelde windsnelheid van slechts 3,2 meter per seconde. (Normaal: 4,0 m/s).