Weerfoto’s gezocht!


Begin 2021 staan er meer dan 1000 weerfoto’s uit Wichelen, Serskamp of Schellebelle op de facebook pagina van Weerstation Wichelen. Toch heb ik niet altijd de mogelijkheid om de verschillende weerfenomenen vast te leggen. Zeker niet tijdens de winter met amper daglicht. Daarom een kleine oproep. 

Ik nodig iedereen uit om mee te helpen om nog meer weerfoto’s te publiceren op mijn website en sociale media kanalen. Een weerfoto maken kan op allerlei verschillende manieren. Ben je aan het wandelen en zie je een prachtige wolk, grijp dan je telefoon en probeer deze mooi vast te leggen. Je eerste weerfoto is dan al klaar. Echter komen er nog een aantal andere zaken bij kijken om een geschikte en publiceerbare foto te maken. 

Het is belangrijk dat de foto horizontaal genomen wordt. Een rechte horizon maakt een foto prettiger om naar te kijken. Op deze manier kun je ook goed controleren dat er meer lucht dan land op de foto staat. Zo komt het accent op de wolken (of de strakblauwe lucht) te liggen. Een goede weerfoto bestaat uit 1 of maximum 2 vijfden land en minimum 3 vijfden lucht.

Gebruik geen filter! Vaak geven filters op je telefoon een onrealistische tint aan de foto, zodat hij niet meer representatief is voor het weer van de dag. Probeer ook goed scherp te stellen, zodat de foto niet wazig wordt. Neem geen foto’s van herkenbare mensen of privé eigendommen maar wel openbare plaatsen. De weerfoto hoeft niet altijd een foto te zijn van een strakke horizon met meer lucht dan land. Een rozenveld, koeien in de wei, omgevallen bomen na een storm of een buiten de oever tredende Schelde,… het kan! Ik probeer de foto die het best het weer van de dag weergeeft ‘s avonds met uw credits te delen met onze gemeentegenoten. 

Nog even een paar vuistregels voor uw weerfoto:

  • Horizontaal
  • Foto van maximaal paar uur oud 
  • Foto uit Serskamp, Schellebelle of Wichelen (liefst met herkenningspunt zoals straatnaam of monument)
  • Geen herkenbare personen
  • Geen filter
  • Geen privé tuinen maar openbare plaatsen of gebouwen.
  • Stuur je foto via de chatknop op de facebookpagina of naar @weerstationwichelen via Twitter