Winter ’17-’18: save the best for last


Na bijna twee maanden met amper vorst trok op het einde van de meteorologische winter de kou goed van leer. De wisseling van de maanden februari/maart is zelfs in jaren niet zo koud geweest. De laatste dag van de meteorologische winter was met een etmaal gemiddelde van -5,4 graden de koudste van het seizoen.

We noteerden op 28 februari de 4de ijsdag van de winter (maximumtemperatuur onder nul). Normaal zijn er in Wichelen 6 ijsdagen. Februari was veruit de koudste maand van het drieluik van de winter met een gemiddelde temperatuur van 1,1 graden. dat is 2,7 graden onder het langjarig gemiddelde. Januari was juist 2,6 graden warmer dan normaal en eindigde in de top 10 van de zachtste januarimaanden in ruim honderd jaar. December was ook zacht waardoor de winter van 2018 als vrij normaal classificeert. De gemiddelde temperatuur van deze winter was in Wichelen ongeveer 3,9 graden tegen 3,7 graden normaal (gemiddeld over 1981-2010). De zachtste dag van de winter was 24 januari met 14,7 graden, voor die tijd van het jaar een uitzonderlijke hoge temperatuur. De laagste temperatuur werd gemeten op 28 februari met -7,7 graden. In totaal leverde de winter 31 vorstdagen (minimumtemperatuur onder nul) waarvan 18 in februari.

Tijdens de 3 maanden viel er 228 mm neerslag tegen 201 millimeter normaal. Februari was de droogste maand met nauwelijks 33 millimeter neerslag. Op 11 december kreeg onze regio te maken met langdurige sneeuwval wat zorgde voor een sneeuwtapijt van 10 centimeter. Op veel plaatsen liep het verkeer vast en kwam het openbaar vervoer volledig tot stilstand.

Na een lange periode met vaak bewolkt weer scheen de zon de laatste dagen zo veel dat de winter als geheel wat zonniger was dan normaal. De zon scheen over de 3 maanden gedurende 197 uur tegen 186 uur normaal. Februari was met 145 uur zon een van de zonnigste februari maanden sinds het begin van de metingen, terwijl december één van de somberste maanden ooit gemeten was.