Winter was buitengewoon zacht en sneeuwvrij


Met een gemiddelde temperatuur van 5,8 °C tegen 4,2 °C was afgelopen winter 1,6 °C warmer dan normaal. Daarmee krijgt deze winter het etiket ‘buitengewoon zacht’. Deze temperaturen passen evenwel in de verwachtingen volgens de klimaatrapporten in een opwarmend klimaat.

December was met  5,8 °C tegen 4,5 °C normaal zeer zacht. Januari verliep met 4,7 °C tegen 3,9 °C  ook weer zacht. Februari, met 7,1 °C tegen 4,4 °C was echter nog een pak zachter. Het weer in december en januari werd vaak gedomineerd door hogedrukgebieden. Slechts in de aanloop naar de kerstdagen en tijdens de kerstdagen kregen we een paar dagen met droog, vaak zonnig winterweer te maken. De laagste temperatuur van de winter, – 4,3 °C, werd op 22 december gemeten. De laatste vijf dagen van december verliepen dan weer recordzacht met op 30 december de hoogste temperatuur van de winter: 14,8 °C. Ook begin januari was het nog zeer zacht.

Tijdens de drie wintermaanden december, januari en februari ging het kwik slechts 12 keer onder het vriespunt. Normaal gebeurt dat op 33 dagen. Er waren geen ijsdagen (dagen waarop de temperatuur niet boven het vriespunt komt), normaal is dat op 5 dagen het geval. Het Hellmanngetal (som van de negatieve etmaalgemiddelden) stond eind februari in Wichelen slechts op 1,4 (normaal 30).

Vanaf eind januari was het soms onstuimig met van tijd tot tijd veel wind. Van 16 tot en met 21 februari was het zeer winderig. Het hoogtepunt van de winderige periode was op 18 februari met storm Eunice. Deze veroorzaakte behoorlijk wat schade met rukwinden boven de 100 km/u. In Wichelen was er een oranje weercode actief. Ook op 20 februari was dit het geval. Februari eindigde echter rustig en zonnig met vorstnachten onder invloed van een hogedrukgebied.

De winter als geheel was aan de droge kant met voor Wichelen 177 millimeter tegen 220 millimeter normaal. Daarmee regende het in onze gemeente 20% minder dan in een normale winter. Op geen enkel moment lag er tijdens de afgelopen winter sneeuw in Wichelen. Slechts op 2 dagen vielen er wat smeltende sneeuwvlokjes uit de lucht. In een normale winter sneeuwt het op 10 dagen.