Zeer zonnige en droge herfst


Na een zeer droge en record warme zomer volgde een zeer droge herfst. Gedurende alle drie de herfstmaanden die meetellen voor de klimatologische herfst (september, oktober en november) lag de neerslaghoeveelheid ruim onder het langjarige gemiddelde. Het seizoen was ook zeer zonnig en vrij zacht. Dat laatste kwam vooral voor rekening van oktober.

Oktober was opmerkelijk warm, droog en zonnig. In Wichelen werd het op 13 oktober nog 25,1 °C. September en november waren slechts iets warmer dan normaal met wel een uitzonderlijk warme 6 november toen in Wichelen 20,6 °C gemeten werd. Het einde van oktober en de maand november kende gure dagen onder invloed van een stevige oostenwind. De temperatuur daalde op 22 november in Wichelen tot -1,6 °C, de laagste temperatuur deze herfst. De gemiddelde temperatuur van deze herfst komt uit op 11,6° C wat 0,6° C warmer is dan een normale herfst.

Er viel in Wichelen 127 millimeter neerslag tegen 217 millimeter normaal. Daarmee viel er 42% minder neerslag dan normaal. Alle drie de maanden lag de neerslaghoeveelheid ruim onder het langjarig gemiddelde. Vooral november was zeer droog. De natste dag van de herfst viel op 30 oktober toen er meer dan 26 mm regen op 24u viel. Een herfststorm bleef uit, de eerste vorst was op 17 november en de eerste natte sneeuw van het seizoen viel op 30 oktober. Alle drie de maanden waren zeer zonnig. Het aantal uren zonneschijn lag met 469 uur ruim boven het langjarig gemiddelde van 321 uur. We kregen dus 32% meer zonneschijn dan normaal.