Zomer 2021 kwam nooit op gang


Met een gemiddelde temperatuur van 17,6 °C tegen 17,9 °C normaal was de zomer gemiddeld 0,3° C. kouder dan normaal. Om de gemiddelde waardes te berekenen van de zomer bekijken we de periode tussen 1 juni en 31 augustus.

Juni was met 18,2 °C tegen normaal 16,7 °C een zeer warme maand. Tot en met 18 juni was het warm tot heet zomerweer. Toch koelde het ’s nachts soms nog wel flink af: de laagste temperatuur van de zomer, 10,2 °C, werd op 13 juni gemeten. De hoogste temperatuur van 30,1 °C werd op 16 juni gemeten. Hierna werd het wisselvallig met nog slechts enkele zomerse dagen. Juli was met 17,8 °C een stuk koeler dan normaal (18,7 °C). Er waren tijdens die maand 28 warme dagen, dagen waarop het minimaal 20 °C wordt maar zomerse dagen waren er maar weinig. De nachten waren aan de warme kant. Augustus was met gemiddeld 16,7 °C tegen 18,4 °C normaal duidelijk koeler dan normaal. Ook nu was het zelden echt koel, maar warm zomerweer ontbrak, het werd in Wichelen in augustus slechts op 1 dag warmer dan 25 graden.

Ten oosten van onze gemeente was de zomer recordnat maar bij ons vielen de neerslaghoeveelheden al bij al nog mee. Toch was er nu en dan sprake van wateroverlast na stevige buien. Met 223,7 mm neerslag tegen normaal 231 mm zijn de cijfers echter best normaal. Juni was de natste zomermaand door veel onweersbuien met hagel en windstoten. Voor deze buien werd er gewaarschuwd via weercode oranje. Uiteindelijk was er bliksemschade in Serskamp ter hoogte van de Galgenberg en Pruytenshof.  Juli zette de wisselvalligheid voort maar de meeste neerslag viel keer op keer ten oosten van onze regio. 

Met 618 uren zon tegen een langjarig gemiddelde van 655 uur was de zomer wat minder zonnig dan normaal. De zomerse juni was zonniger dan normaal. Juli had een tekort van ongeveer 20 uur, in augustus scheen de zon ruim 30 uur minder dan normaal.