Zonkracht


De maximale zonkracht wordt bereikt als de zon het hoogste punt bereikt en varieert daarom gedurende de dag, het jaar en met de plek op aarde. In Zuid-Europa is de maximale zonkracht veel sterker (10-12 tegen 7-8 in België), maar neemt gedurende de dag sneller toe en weer af dan bij ons. Daardoor duurt het deel van de dag met zonkracht groter dan 3 in de zomer verrassend genoeg ongeveer even lang (zeven tot acht uur).

Nu er meer warme en zomerse dagen komen, stellen we ons veel meer bloot aan de zon. De te verwachten zonkracht kan je bij Weerstation Wichelen raadplegen bij de verwachtingen. Vanaf zonkracht 3 kunnen mensen met gevoelige huidtypes last krijgen van verbranding. Het is dus interessant om niet alleen te kijken naar de maximale zonkracht, maar ook hoe lang gedurende de dag de zonkracht boven 3 uitkomt.

De zonkracht varieert sterk gedurende de dag en is vooral afhankelijk van hoe hoog de zon boven de horizon staat en hoe lang de afstand is die zonlicht door de ozonlaag moet afleggen. Dat bepaalt namelijk hoeveel UV door ozon uit het zonlicht gefilterd wordt voordat het op je huid valt. Voor een gemiddelde dikte van de ozonlaag is het eenvoudig uit te rekenen hoe de zonkracht over een zonnige dag varieert gedurende het jaar. De maximale zonkracht wordt bereikt als de zon het hoogste staat, rond 21 juni om 12.00 uur. In Wichelen verwachten we in de zomer gemiddeld maximaal zonkracht 7 (soms zonkracht 8 als de ozonlaag dunner is dan gemiddeld). Pas vanaf 1 april komt de maximale zonkracht net even boven 3 uit, half april al gedurende vier uur, begin mei ongeveer 6 uur en hoog zomer zeven uur (van 10.30 tot 16.30 uur). Zonkracht 5 treedt vanaf 8 mei op en beslaat een periode van maximaal 4 uur hoog zomer (van 11.30 tot 15.30 uur).

Hoewel een sterke zonkracht hoofdzakelijk een ‘midden-op-de-dag’ fenomeen is, is de periode op de dag waarop je snel kunt verbranden in de zomer best lang. Aan het eind van de dag wordt de zonkracht snel minder. De ochtend- en avondwandeling of het terras in de avond zijn het meest geschikt om van de zon te genieten.